• BIST 100

    10320%1,59
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,09% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2473,22% 0,30
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00

ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Haley: İran bana, akrep ve kurbağanın hikayesini hatırlatıyor

ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Haley: İran bana, akrep ve kurbağanın hikayesini hatırlatıyor

İran ile yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin görüşlerini paylaşan ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikky Haley, yükümlülüklerinin tamamını yerine getirmediğini iddia ettiği İran´ı, kendisini kurbağayı sokmaktan alıkoyamayan akrebe benzett

 

BM Güvenlik Konseyi´nde (BMGK) dün yapılan toplantının gündeminde İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşma vardı.

BM VE AB´Lİ YETKİLİLER ANLAŞMAYA UYULDUĞUNU KAYDETTİ

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından hazırlanan 7 raporun tamamının Tahran´ın anlaşmaya bağlı kaldığını gösterdiğini belirtti. 

AB´nin BM Daimi Temsilcisi Joao Vale de Almeida da anlaşmanın gereğine uygun şekilde hayata geçirildiğini ve belirlenen amaçlara ulaşıldığını kaydetti.

HALEY: İRAN ANLAŞMAYI İHLAL ETTİ

BM ve AB´li yetkililerin sözlerine karşı çıkan Haley, Tahran´ın balistik füze denemesi yapmasını, füze teknolojileri satın almasını, silah kaçakçılığı yapmasını, Ortadoğu´da yıkıcı bir rol oynamasını ve terör örgütlerine destek vermesini anlaşmanın ihlalleri olduğunu iddia etti.

​´BMGK EN UFAK BİR ADIM ATMADI´

BMGK´nin İran´ın bu ihlallerine karşı en ufak bir adım atmadığını savunan Haley, Konsey´den İran´a daha fazla baskı yapılmasını talep etti. 

´İHLALCİLERE YAPTIRIM UYGULAMAYI SÜRDÜRECEĞİZ´ 

ABD´nin İran yönetiminin ihlallerine daha fazla göz yummayacağını da söyleyen Haley, BMGK´nin 2231 sayılı kararını ihlal edenlere yaptırım uygulamayı sürdüreceğinin altını çizdi.

BMGK´nin 2231 sayılı kararına göre, İran´ın nükleer başlık taşıma kapasiteli balistik füze geliştirmesi yasak.

KURBAĞA — AKREP HİKAYESİ

Haley´in İran´ı eleştirirken gönderme yaptığı ´Kurbağa-Akrep hikayesi´ şöyle:

Akrep bir gün yiyecek ararken bir nehrin kenarına gelmiş. Karşıya geçecek bir yol bulamamış bir türlü. Bu sırada suda bir kurbağa görmüş. Kurbağaya kendisini karşıya geçirip geçiremeyeceğini sormuş. Kurbağa: 'Sen beni sokarsın!' diyerek, kabul etmemiş.

Akrep, kurbağaya söz vermiş onu sokmayacağına dair. Kurbağa da: 'O halde çık sırtıma seni karşıya geçireyim' demiş. Akrep kurbağanın sırtına çıkmış, nehrin yarısına geldiklerinde, akrep dayanamayıp kurbağayı sokmuş. Kurbağa son anlarında akrebe sormuş:

- Hani beni sokmayacağına dair söz vermiştin! Şimdi ben ölüyorum, ben ölünce sen de boğularak öleceksin!

Akrep de mahcup bir şekilde karşılık vermiş:

- Ne yapayım kurbağa kardeş? Bu benim doğamda var!



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor