Tarih: 07.06.2017 09:32

ABD´nin Çin´deki en üst düzey diplomatından ´Trump istifası´

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD´nin Pekin Büyükelçiliği´ndeki en üst düzey diplomat olan maslahatgüzar David Rank, Trump´ın ABD´yi 2015 Paris İklim Anlaşması´ndan çıkarma kararı üzerine Dışişleri Bakanlığı´ndan istifa etti. 

Bakanlık sözcülerinden Anna Richley-Allen istifayı doğruladı ancak Rank´in anlaşmadan çıkma kararını Çin´e resmen bildirme görevini yerine getiremeyeceğini söylediği iddialarını doğrulamadı.

Çin uzmanı John Pomfret, adı açıklanmayan kaynaklara dayandırarak, Rank´in Trump´ın kararını desteklemediğini ayrıca maslahatgüzarın bir toplantı yaparak ABD´nin anlaşmadan çıkma kararını resmen Çin´e bildirme görevini yerine getiremeyeceğini söylediğini  Twitter mesajlarıyla öne sürmüştü.

ABD DIŞİŞLERİ: KİŞİSEL BİR KARAR ALDI

Sözcü Richley-Allen ise, Rank için 'Dışişleri Bakanlığı´ndan istifa etti. Kendisi kişisel bir karar aldı. Bakanlığa uzun yıllardır verdiği hizmetlere teşekkür ederiz' dedi. 

Diğer taraftan Trump´ın Çin´e büyükelçi olarak atamak istediği Iowa eyaleti valisi Terry Branstad´ın bu ay içinde bu göreve başlaması bekleniyor.

ABD´de Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Dışişleri Bakanı Yardımcısı John Sullivan ve siyasi işler müsteşarı Tom Shannon dışında, bakanlığın önemli makamlarının çoğu ya boş, ya da vekaletle yürütülüyor.

Trump geçen perşembe, ülke ekonomisine ve istihdama zarar vereceği gerekçesiyle ABD´yi Paris İklim Anlaşması´ndan çektiğini açıklamış, hem sanayinin önde gelen isimlerinden hem de yabancı liderlerden tepki almıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —