Tarih: 02.07.2017 17:10

ABD´nin Katar İçin Diplomasi Çağrıları Yanıt Bulacak mı?

Facebook Twitter Linked-in

 

Suudi Arabistan´ın liderliğini yaptığı bazı ülkelerin Katar ambargosu devam ediyor. Washington´da bu haftaki diplomatik hareketliliğe rağmen konuyla ilgili herhangi bir gelişme yok. Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistanlı yetkililere krizi sona erdirmek için müzakere çağrısı yaptı. Suudi Arabistan öne sürülen koşulların müzakere edilemeyeceğini belirtiyor. Katar da müzakere edebileceğini, ancak bağımsızlığından ödün vermeyeceğini kaydediyor.

Körfez ülkelerinden üst düzey yetkililer bu hafta ayrı ayrı Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´la bölgesel krizi çözmek için görüştü. Ancak görüşmelerden somut bir sonuç çıkmadı.

Katar Dışişleri Bakanı cevabını Washington´daki Arap Merkezi´nde verdi: “Katar´ın yanıtı ölçülü ve net. Komşularımızla müzakere etmek istiyoruz, ancak ulusal bağımsızlığımızdan taviz vermeyeceğiz. Dışişleri Bakanı Tillerson´ın kendisi de ambargo uygulan ülkelerin taleplerinin karşılanmasının zor olduğunu söyledi.”

Uzmanlar Tillerson´ın Amerika´nın Katar´daki çıkarlarını çok iyi bildiğini kaydediyor: “Örneğin Amerika´nın çıkarları bu bölge için askeri komutanlık merkezini içeriyor, Merkezi Kuvvetler Komutanlığı Katar´da. 11 bin asker var. O bölgede en büyük askeri tesisimiz orada ve Katar bize geniş özgürlük alanı sağlıyor.”

Dışişleri Bakanlığı Amerika´nın yardım etmek için hazır olduğunu belirtiyor, ancak sabır tavsiye ediyor: “Herkes bunu anlıyor. Bu çözülmeli. Ne zaman çözülür, zamanı konusunda emin değiliz.”

Katar petrol ve gaz açısından zengin bir ülke. Ancak 2.7 milyon kişinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için ithalat yapması gerekiyor. Türkiye ve İran bu açığı kapatmak için yardım ediyor, dünyadaki en zengin ülkelerden birine insani yardım sağlıyor.

5 Haziran´da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır ve diğer bazı ülkeler Katar´la diplomatik ilişkileri kesmiş, Katar´a kara, hava ve denizden abluka uygulamaya başlamıştı. Bu ülkeler Doha´ya 13 maddelik bir istek listesi de sunmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —