• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

ABD´nin Kuzey Kore´ye yeni yaptırım önerisini reddeden Rusya, Putin-Şi inisiyatifini önerdi

ABD´nin Kuzey Kore´ye yeni yaptırım önerisini reddeden Rusya, Putin-Şi inisiyatifini önerdi

Rusya´nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, Kuzey Kore´nin son balistik füze denemesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulama çağrısı yapan ABD´li Daimi Temsilci Nikki Haley´e tepki gösterdi. Safronkov, Putin ve Şi´

 

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore´nin balistik füze denemeleri nedeniyle bir kez daha hararetli tartışmalara sahne oldu.

ABD´li diplomat Nikki Haley, Pyongyang yönetiminin füze denemeleri nedeniyle bu ülkeye yönelik yaptırımlara yenilerinin eklenmesi için karar tasarısı sunacaklarını belirtti.

´YAPTIRIMLARLA SORUNA ÇÖZÜM BULUNAMAZ´

Haley´in sözleri karşısında sert bir çıkış yapan Safronkov, yaptırımlarla soruna çözüm bulunamayacağını belirterek, muhtemel bir karar tasarısını desteklemeyeceklerini vurguladı.

´TARAFLAR EŞ ZAMANLI OLARAK FAALİYETLERİNE SON VERMELİ´

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping´in dünkü ortak basın toplantısında açıkladıkları inisiyatife destek çağrısı yapan Safronkov, 'Putin ve Şi, ortak bir inisiyatif ortaya koydu. Çin´in önerisiyle alınan bu inisiyatif, Pyongyang´ın nükleer faaliyetlerinin ve ABD´yle Güney Kore´nin tatbikatlarının eş zamanlı olarak durdurulmasına ve Kore yarımadasında bir barış mekanizması kurulmasına dayanıyor' ifadelerini kullandı.

´ABD VE KUZEY KORE SALDIRGANLIKTAN KAÇINMAYA YÖNELİK DİYALOG BAŞLATMALI´ 

Safronkov, planın işlemesi için ABD ve Güney Kore´nin büyük ölçekli askeri tatbikatlardan kaçınması, bununla birlikte ABD ve Kuzey Kore´nin güç kullanımına son verilmesine, barışçıl olarak bir arada bulunma ve saldırganlıktan feragat etmeye yönelik diyalog başlatması gerektiğinin altını çizdi.

´THAAD SİSTEMLERİ, STRATEJİK GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR´

Bölge dışı güçlerin Kuzeydoğu Asya´daki askeri varlığına ve Kuzey Kore tehdidini bahane ederek askeri yapılanma oluşturmasına karşı olduklarını da kaydeden Safronkov, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Güney Kore´de Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sistemlerinin kurulması, Çin ve Rusya dahil bölge ülkelerinin stratejik güvenliğini tehdit ediyor ve Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması amacını desteklemiyor.'

​BMGK, Kuzey Kore´ye nükleer faaliyetleri nedeniyle 2006´dan bu yana yaptırımlar uyguluyor. Konsey, artan ihlaller üzerine geçen yıl aldığı kararla Kuzey Kore´nin birçok değerli madeni ihraç etmesini yasaklamıştı. 

Kuzey Kore´nin resmi yayın organı KCNA´nın haberinde, Kuzey Kore´nin uzun menzilli kıtalararası balistik füze denemesi yaptığı ve denemenin başarılı olduğu bildirilmişti. Haberde, fırlatılan Hwasong-14 füzesinin 2 bin 802 kilometre irtifaya ulaştığı ve 39 dakika havada kaldığı iddia edilmişti.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor