• BIST 100

    10266,53%-0,01
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,74% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2401,73% -0,30
  • Ç. ALTIN

    3880,31% -0,35

ABD´ye Yönelik Siber Saldırı Tehdidi Sürüyor

ABD´ye Yönelik Siber Saldırı Tehdidi Sürüyor

Yetkililer, Rusya´nın yeni siber saldırılarının daha geniş kapsamlı ve karmaşık olmasını bekliyor. Saldırıların sosyal medyada bilgi kirliliği yaratma kampanyaları ve hassas hedeflere sızma girişimlerinin bir karışımı olması olası

 

ABD, 2018 ara seçimleri öncesi yeni bir siber saldırı dalgasıyla karşı karşıya. Yetkililer, çok daha büyük bir tehdidin de kapıda olduğunu söylüyor.

Siyasetçiler, uzmanlar, istihbarat ve güvenlik yetkilileri 2016 başkanlık seçimlerine Rusya´nın müdahale girişimlerinin geliştiğini belirtiyor.

Yetkililer, Rusya´nın yeni siber saldırılarının daha geniş kapsamlı ve karmaşık olmasını bekliyor. Saldırıların sosyal medyada bilgi kirliliği yaratma kampanyaları ve hassas hedeflere sızma girişimlerinin bir karışımı olması olası.

Kısa vadede, hedefin ABD ara seçimleri olacağı varsayılıyor. Uzmanların bir başka öngörüsü de Rusya dışında başka ülkelerin aynı şekilde seçim kampanyalarına müdahale etmek ve özel sektör ile önemli kuruluşları hedef almak isteyeceği.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Richard Burr, Dış İlişkiler Konseyi´nde yaptığı konuşmada, “Rusya´nın ABD´ye özellikle 2018 dönemi için müdahale girişiminde bulunmadığını düşünmek cahilliktir. Bence tüm meslektaşlarım zaten endişelidir. Değilseler de endişelenmek zorundalar. Bence her eyalet bu tür saldırılardan korkmalı” dedi.

Geçen Eylül ayında İç Güvenlik Bakanlığı 21 eyaleti, Rusya´nın bilgisayarlı seçim sistemlerine saldırmaya çalıştığı konusunda uyardı. Çoğu olayda yetkililer, sisteme giriş noktalarının taramasının yapılması gibi bilgisayar korsanlığının hazırlıklarını gördüklerini söylüyor.

2016 seçimlerinin öncesinde bile, Illinois ve Arizona eyaletleri, Rus şüphelilerin seçmen kayıtlarına sızmayı başardığını duyurmuştu.

Federal ve yerel görevliler, 2016 seçimlerinde oy sayımlarını Rus bilgisayar korsanlarının değiştirdiği yönünde herhangi bir kanıt olmadığını hızla açıklasa da, birçok seçmen buna ikna olmuş değil.

Indiana eyaletinin Dışişleri Bakanı Connie Lawson, “Bu ara seçim dönemi için oy sistemimizin güvenliğinden endişe eden birçok vatandaştan telefon alıyorum” diyor.

Lawson, eyaletlerin bu endişeleri ciddiye aldığını ve federal yetkililerle istihbarat paylaşımında yakın işbirliği yaptıklarını belirtti. Eyalet çapındaki sistemlerin güvenliği için de ek önlemler alınıyor.

Ancak, Pennsylvania Üniversitesi´nden bilgisayar ve enformasyon bilimleri uzmanı Matt Blaze bu önlemlerin yeterli olmayacağı görüşünde. Blaze özellikle ülke çapında yerel yetkililerin denetlediği 3 bin ilçedeki seçim sistemlerinden endişe duyuyor.

“Bu sistemler kendini seçtirmek gibi, şike gibi geleneksel yolsuzluk tehditlerine göre tasarlanmış” diyen Blaze, Rusya gibi “ulus devlet düşmanların”, bu sistemlerin tehdit türleri arasında yer almadığına dikkat çekiyor.

Şimdilik Blaze gibi uzmanlar, eyaletlere sistemlerini sadeleştirmeleri ve denetlemeleri kolaylaştıracak hale getirmelerini öneriyor.

Ancak oylar, ülke dışı aktörlerden korunsa bile, Rusya´nın seçmenleri etkilemek için kullandığı yöntemlerle mücadele çok daha zor. Üstelik bu yöntemler seçimler dışında da kullanılabilir.

Sadece Rusya´nın değil başkalarının da ABD toplumunda nasıl kaos yaratmaya çalışacağını anlamaları gerektiğini söyleyen Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Richard Burr, “Bu yöntemler hayal edebileceklerimizin de ötesinde daha geniş” dedi.

Burr, örnek olarak ABD şirketlerinin hisselerinden almak isteyen yabancı ülkelerin ve kişilerin, fiyat düşürmek için sosyal medyayı kullanmasını gösteriyor. 

Bu yöntemlerle Amerika toplumuna ve altyapısına sızılmasının sonuçlarının ne olacağı ise korku yaratıyor. Geçen Eylül ayında İç Güvenlik Bakanlığı, hükümet dairelerinden, Moskova merkezli siber güvenlik firması Kaspersky Lab´in ürünlerini ve hizmetlerini kullanmamalarını istedi.

Ancak ABD başta olmak üzere Batı ülkelerinin sosyal medya kampanyalarıyla mücadelede başarısız olduğunu savunan da çok. Bunlardan biri de eski FBI yetkilisi ve güvenlik uzmanı Clint Watts. Amerika´nın Sesi´ne konuşan Watts, “Teröristler olsun, Rusların bilgi kirliliği olsun, bunlarla mücadelede 10 yıldır başarısız oluyoruz. Bunun nedeni de kendi ulusumuzun politikalarını, inanç sistemlerini ve neyle karşılık vereceğimizi bilmememizden kaynaklanıyor. Bunlar olmadan internette ya da gerçek hayatta mücadele edemeyiz” diyor.

Watts ayrıca Rus taktiklerinin dost ya da düşman birçok ülke tarafından alındığından emin.



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor