Tarih: 13.05.2022 12:05

ABD´ye Yunanistan´da 3 askeri üs

Facebook Twitter Linked-in

 

Yunan parlamentosu, ABD ile geçen yıl Ekim ayında imzalanan savunma iş birliği anlaşması ile ilgili yasa tasarını 119´a karşı 181 oyla kabul etti. Anlaşmayla birlikte ABD-Yunanistan´da 3 yeni askeri üsse sahip oluyor.

Yunanistan´da iktidar ile muhalefet arasında tartışmalara neden olan ve halk tarafından protesto edilen ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması´nda (MDCA) yapılan değişiklikler, Yunan parlamentosu tarafından onaylandı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis´in ABD ziyareti öncesi parlamentoda onaylanan anlaşma, ABD´nin Yunanistan´da 1´i deniz üssü olmak üzere toplam 4 askeri üs açmasına izin veriyor.

“ÜLKEMİZ ABD´NİN BÖLGEDEKİ EN NET ORTAĞI VE MUHATABI HALİNE GELİYOR”

Miçotakis parlamentoda yaptığı konuşmada, anlaşmanın ülkeyi güvenlik tehditlerine karşı koruduğunu, askeri tesislerin yükseltilmesine izin vereceğini ve Rusya´nın Ukrayna´yı işgalinden sonra bölgede bir enerji merkezi haline gelen Yunanistan için bir güvenoyu olduğunu ifade ederek, 'Onaylamaya çağırdığımız (anlaşmanın) metni yeni bir gerçekliği tasvir ediyor. ABD, Doğu Akdeniz´deki varlığını genişletiyor ve ülkemiz ABD´nin bölgedeki en net ortağı ve muhatabı haline geliyor” dedi.

ANLAŞMA İLK OLARAK 1990´DA İMZALANMIŞTI

İlk olarak 1990´da imzalanan söz konusu anlaşma, ABD´nin Yunanistan topraklarında eğitim ve operasyon yapmasına izin veriyor. Beş yıl boyunca geçerli olacak anlaşma, ABD´nin Yunanistan´ın orta ve kuzey bölgelerinde iki askeri üs, Girit Adası´nda 1 askeri deniz üssü dahil olmak üzere 4 askeri üs kurarak varlığını artırmasına izin veriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, anlaşmayı Yunanistan ile ABD arasındaki savunma işbirliğinin 'temel taşı' olarak nitelendirdi.

MİÇOTAKİS´İN 16 MAYIS´TA BİDEN İLE BİR ARAYA GELMESİ BEKLENİYOR

Miçotakis´in 16 Mayıs´ta ABD´yi ziyaret etmesi ve Beyaz Saray´da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelmesi planlanıyor. Miçotakis ve Biden´ın görüşmede Ukrayna-Rusya savaşını, enerji krizini ve Akdeniz´deki gelişmeleri ele alması bekleniyor. Miçotakis´in ayrıca 17 Mayıs´ta ABD Kongresi´ne hitap edeceği bildirildi.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —