Tarih: 26.04.2022 18:18

AB´NİN ENERJİ KRİZİNE RUBLE SOPASI

Facebook Twitter Linked-in

Bloomberg´in haberine göre Rusya Devletbaşkanı Putin; 'Avrupa Birliği´nin Rusya gazı yerine kısa sürede bir alternatif geliştirmesinin oldukça zor olduğu' açıklamasında bulundu. Küresel pazarda yedek hacim olmadığının altını çizen Putin, 'ABD ve diğer uzak bölgelerden sağlanması planlanan gaz alternatiflerinin de fiyat olarak oldukça maliyetli olacağını' vurguladı. 

Putin fiyatlandırma hususunda oldukça sert tedbirlerin alınacağını belirterek ödemelerde sadece 'ruble' kabul edileceğini Nisan ayının başlarında yaptığı açıklamada belirtmişti. Putin, 'Bugün Rus gazının dost olmayan ülkelerle ticaretinde kuralları belirleyen kararnameyi imzaladım. Rus gazını satın alabilmek için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor.' ifadelerinde bulunmuştu. 

Batılı ülkelerin finansal sistemi bir silah gibi kullandığını belirten Putin, “Avrupalı tüketicilere kaynaklarımızı sağladık ve bize avro olarak ödeme yaptılar, sonra bu kaynaklarımızı dondurdular. Bu bağlamda, Avrupa´ya gazın bir kısmını ücretsiz olarak teslim etmiş olduk. Bu elbette devam edemez.” ifadelerini kullandı. 

Putin, ABD´nin mevcut küresel istikrarsızlıktan faydalanmaya çalışacağını aktararak, şunları kaydetti:

“Küresel pazarlar düşüyor, ABD savunma sanayi sektörlerindeki şirketlerin hisseleri ise değer kazanıyor. Sermaye ABD´ye akıyor ve dünyanın diğer bölgelerini kaynaklardan mahrum bırakıyor. ABD, Avrupa´yı pahalı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tüketimine geçirmek için her yolu deniyor. Avrupa sanayisi zarar görecek ve milyonlarca kişi işsiz kalacak, hayat standartları düşecek.”

Rusya´nın yıllardır yaptırım altında olduğuna işaret eden Putin, son uygulanan yaptırımların da uzun süredir hazırlandığını ve her koşulda Rusya´ya karşı uygulanacağını savundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Batı´nın eylemlerinden kaynaklanan riskleri en aza indirmeye yönelik önlemler kapsamında, Azerbaycan ve Ermenistan ile yapılacak ödemelerde ulusal para biriminin kullanılacağını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı 'BDT Ülkeleri Dördüncü Dairesi Müdürü Denis Gonchar, Rusya-Azerbaycan ticaretinin yaklaşık yüzde 30´unun ruble ile yapıldığını, Erivan´ın ise Rus doğalgazını şimdiden ruble ile ödemeye başladığını' söyledi.

Avrupa Komisyonu ise, şirketlerin Gazprom´la imzaladıkları yüzde 97´si dolar veya euro cinsi olan sözleşmelerdeki para cinsinden ödeme yapmaya devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

Kaynak: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-04-13/eu-warns-putin-s-rubles-for-gas-demand-would-breach-sanctions




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —