AB´ye Üyeliğimiz Stratejik Önceliğimizdir

AB´ye Üyeliğimiz Stratejik Önceliğimizdir

Türkiye-AB ilişkileri son dönemde -Fransa dâhil olmak üzere- birçok Avrupa ülkesi basınında sıkça yer alıyor. Her zaman aynı fikirde olmasak da Avrupalı dostlarımızın Türkiye´ye gösterdiği alakadan memnunuz. Yalnız bazen Türkiye hak

T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU 

Türkiye-AB ilişkileri son dönemde -Fransa dâhil olmak üzere- birçok Avrupa ülkesi basınında sıkça yer alıyor. Her zaman aynı fikirde olmasak da Avrupalı dostlarımızın Türkiye´ye gösterdiği alakadan memnunuz. Yalnız bazen Türkiye hakkında gündeme getirilen fikirlerde dostluk sınırlarını zorlayan ifadelerin yer alması bizi üzüyor. Hâlbuki biz dostuz. Birlikte daha güçlüyüz. Birlikte hareket etmeliyiz.

Türkiye´nin Batı toplumu tarafından, mülteci krizi ve Anayasa değişikliği referandumu çerçevesinde değerlendirildiğini görüyorum. Bu sebeple Avrupa toplumuna bizim bu konularda ne düşündüğümüzü ifade etmek isterim.

Türkiye-AB ilişkilerinin uzun bir geçmişi vardır. Taraflar arasında 1963´te imzalanan anlaşmayla doğan ilişkiler 2005´te üyelik müzakerelerinin resmî olarak başlamasıyla devam ediyor.

Maalesef müzakereler arzu ettiğimiz hızda gelişmedi. Şu ana kadar sadece 16 konu başlığı müzakereye açıldı. Bu durum, akıllara şu soruyu getirebilir: Türkiye üyelik kriterlerini yerine getiremiyor mu?” Türkiye bazı üye ülkelerin bile dolduramadığı Maastricht kriterlerinin tamamını yerine getirmektedir.

Kopenhag siyasi kriterleri çerçevesinde de özellikle bizim hükûmetimiz döneminde birçok siyasi reform yapıldı. Bazı AB ülkeleri yeni müzakere fasıllarının açılmasını engellemek için önümüze esasında var olmayan engeller çıkarmaktadırlar.

Türkiye´nin sıkça eleştirildiği adalet ve temel hakları konu alan fasılların açılmasının reddedilmesi hususuna değinmek istiyorum. Bu fasılların açılmasını biz istiyoruz ancak AB reddediyor.

Mültecilerin geri kabulünü konu alan 18 Mart anlaşması çok kolay bir şekilde eleştiriliyor. Ancak bilinmelidir ki Türkiye sayesinde göçün büyük ölçüde kontrol altına alınması sağlanmış ve Avrupa´nın karşı karşıya kaldığı var oluş krizi Türkiye´nin katkılarıyla aşılmıştır. Neden AB´ye sorumluluklarını hatırlattığımız için eleştiriliyoruz? Suriye, Irak ve diğer ülkelerden AB´ye doğru göç akını Türkiye sayesinde son bulmuştur. Avrupa ülkeleri her gün 7 bin ila 10 bin mülteciyle karşı karşıya kalırken bu sayı 2017 yılının mart ayından bu yana 50´ye düşmüştür. Buna karşılık Türkiye´ye 6 milyar avro (3+3) maddi yardım sözü veren AB, bugüne kadar sadece 777 milyon avro serbest bırakmıştır. Buna karşılık Türkiye mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için -15 milyar doları Türk Devleti´nden 10 milyar doları da sivil toplum örgütlerinden sağlanmak kaydıyla- toplam 25 milyar dolar harcamıştır. AB´nin çabaları ve Türkiye´nin yüklendiği sorumluluk karşılaştırıldığında sonuç apaçık bir şekilde ortadadır.

Bu gerçekler ortadayken müzakerelerin hızlandırılması konusu bile gündeme gelmiyor tam tersine Avrupa Parlamentosu ve bazı AB ülkeleri müzakerelerin askıya alınmasını teklif ediyor. Hatta demokratik hükûmeti ve ilişkilerimizi tehdit eden söylemlerle bile karşı karşıya kalıyoruz. Halkın oyunun yüzde 52´sini alarak seçilen Cumhurbaşkanı´mız birçok makalede hedef gösteriliyor. Ülkemizi hedef alan terörist örgütler Avrupa sokaklarında pankartlar açarak Cumhurbaşkanı´mızın hayatını tehdit edebiliyorlar.

16 Nisan 2017 tarihinde halk oylamasına sunulan Anayasa değişikliği teklifi her demokratik ülkede olduğu gibi önce Parlamento tarafından onaylanmıştır. Anayasa değişikliği paketi hazırlanırken Avrupa Konseyinin öngördüğü uluslararası tüm sorumluluklara saygı duyulmuştur. Suçlamalarda bulunanlar eğer değişiklik paketini gerektiği gibi incelemiş olsaydı yeni Anayasa ile cumhurbaşkanına verilen yetkilere kendisinin zaten hâlihazırdaki Anayasa ile de sahip olduğunu göreceklerdir. Bu çerçevede suçlamaları yapanlar Anayasa değişikliği teklifinde kuvvetler ayrılığının güçlenmesinin ve cumhurbaşkanına cezai sorumluluk getirilmesinin amaçlandığını göreceklerdir.

Anayasa değişikliği konusunda gündeme getirilen diğer bir iddia da Türkiye´de rejimin değiştiğidir. Bu endişeler tamamen yersizdir. Anayasa değişikliği, parlamenter sistemi değiştirmeyi öngörmektedir, Türkiye´deki rejimi değil. Türkiye laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devletidir ve öyle de kalacaktır. Söz konusu olan, daha istikrarlı olacağını düşündüğümüz başkanlık sisteminin getirilmesidir. ABD ve Fransa´da da aynı sistemler mevcuttur.

Türkiye´ye karşı olumsuz kampanya sürdürenlere cevabımız açık ve nettir: Türkiye, her zamankinden daha kararlı bir şekilde modern değerleri paylaşmaya devam edecektir. AB´ye tam üyelik her zaman stratejik önceliğimiz olacaktır. Sizden beklediğimiz de ortak evimiz olan Avrupa´da birbirimize iyi bakmamız ve güzel bir gelecek için iş birliği yapmamızdır. Zaman demokrasiler arası dayanışma zamanıdır.(Fransa,Le Figaro-13.04.2017)



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor