AFAD: ´İklim değişikliği depremi tetikliyor´

AFAD: ´İklim değişikliği depremi tetikliyor´

AFAD, iklim değişikliğinin depremleri tetiklediğine ilişkin bir açıklamada bulundu.

 

AFAD, iklim değişikliğinin depremleri tetiklediğine ilişkin bir açıklamada bulundu.

TBMM İklim Araştırma Komisyonu´nda konuşan AFAD Başkanvekili Hamza Taşdelen, iklim değişikliği nedeniyle meteorojik, hidrolik, klimatolojik afetlere maruz kalındığını belirterek, “Hatta böcek istilası gibi biyolojik afetlere maruz kalma ihtimalimizin söz konusu olabilir” dedi.

Milliyet´ten Önder Yılmaz´ın haberine göre, deprem gibi jeofiziksel afetler ile iklim değişikliği arasında bir ilişki olabileceği yönünde bilimsel bulgular olduğunu söyleyen Taşdelen, şöyle devam etti:

Yeni bulgular

“Yani iklim değişikliği nedeniyle buzulların erimesi, kütlelerin yer değiştirmesi nedeniyle dünyanın dengesinin bozulduğu ve bunun yer altını etkilediği yönünde iddialar var. Biz de bu iddialara yakın birtakım bulgular elde ettik. Çünkü deprem ölçümlemesini AFAD olarak gerçekleştiriyoruz. Depremlerle hidrolojik yani iklim değişikliği olaylarının ilişkisi olduğu üzerinden bir şey söylemeye çalıştım. Son 30, 20 yıl ve 10 yıl ortalamalarındaki deprem artışlarının vurgusu iklim değişikliği nedeniyleydi.”

2001-2015 arasında dünyada 5 ve üzeri büyüklükteki depremlerin sayısının 10 kat artmasının iklim değişikliği ile ilişkili olduğuna yönelik bilimsel makalelere atıf yapan Taşdelen, “İklim değişikliği meteorolojik olayları zaten etkiliyor, ama bırakın meteorolojik olayları, jeofizik olayları bile etkiler halde olduğunu bilmemiz lazım” dedi.

Taşdelen, iklim değişikliğinin yol açacağı afet risklerinin ölçülmesine yönelik İPA projesi geliştirildiğini açıklayarak, “Paydaşlarımız AFAD il müdürlükleri, üniversiteler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları, valilikler, uluslararası kuruluşlar, belediyeler ve AB Delegasyonu. Amacımız iklim değişikliğine karşı insan ve teknik kapasitenin artırılması. Projemiz 2022´nin sonuna doğru bitmiş olacak” bilgisini verdi.

 

 



Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Atina’da katıldığı bir etkinlikte Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

Dünya

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın havacılık tarihinde görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı olması dünya basınında yankı buldu.

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi yaparak, ailesiyle birlikte ülkesini terk etmesini talep etti.

Dünya

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, artan kuraklık riskine karşı modern sulama sistemleri, yapay zeka destekli projeler ve baraj yatırımlarıyla önlemler almaya devam ediyor.

Yaşam

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Yükleniyor