Afrika Boynuzu´nda Hibrit Savaşlar

Afrika Boynuzu´nda Hibrit Savaşlar

Etiyopya´nın refahı konusunda Çin´in temel endişesi, bu ülke ile Cibuti arasında inşa edilen demir yoludur. Burası, Eritre´nin 1993 yılında bağımsızlık kazanmasından beri ilk güvenilir erişim güzergahı olup, Afrika devinin küresel e

 

Afrika Boynuzu hakkında Hibrit Savaş araştırma serisinin son kısmı, bölgenin tüm istikrarının akamete uğrayabildiği en olası dört senaryoyu araştırıyor. Daha önceki iki bölümde, Afrika´nın bu kısmındaki durum ve incelenen her bir ülkedeki stratejik durumlar incelendi. Uygun arka plan oluşturulduktan sonra artık daha geniş çaplı bulguları özetlemenin vakti geldi. Kısacası, dört farklı çatışma senaryosuyla özetleniyor: sıcak savaş, hibrit savaş, terörist-ayrılıkçı savaş ve mültecilerin provoke ettiği savaş. 

Etiyopya-Eritre Soğuk Savaşı Sıcak Savaşa Dönüyor 

Eritre hükümetinin öngörülemezliği ve ülke içinde bilgi ortamının saydam olmayışından dolayı, Kızıldeniz´deki devlette ne tür planların oluşmakta olduğunu tam olarak söylemek oldukça zor. Etiyopya´nın eski bölgesiyle potansiyel olarak istikrar bozan bir çatışmayı tetiklemeyeceği rahat bir şekilde öngörülebilir, çünkü bundan kazançlı çıkacağı hiçbir şey yok. Eritre´nin ise, rakibinin hükümetini devirebilirse, topraklarını kimlikler üzerinden federalleşmiş devletçiklere bölerse ve muhtemelen de Etiyopya´nın bir jeopolitik birim olarak varlığını ortadan kaldırana dek Eritre senaryosunu sürekli olarak yinelerse,  bundan elde edecek çok fazla öznel yararı vardır. 

Etiyopya ile Eritre arasında potansiyel olarak yaklaşan herhangi bir çatışmada bahsi yükselten şey ise, Asmara´nın Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ile yeni oluşan ilişkisidir. Bu ilişki, olası bir çatışmaya doğru çekilebilir (ya doğrudan birliklerle ya da arka plandan dolaylı destek vererek) veya başka koşullar altında süper bölgenin tartışmasız ve çok-kutuplu lideri haline gelecek olan ülkenin yükselişinin engellenmesinin bir aracı olarak onun suç ortaklığına katılmak mümkündür. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi´nin Eritre´ye vereceği herhangi bir destek ve hatta bununla ilgili herhangi bir iddia, hiç kuşku yok ki Çin´i sinirlendirecek  – keza o da kısa süre içerisinde Cibuti´deki ilk denizaşırı askeri tesisine bazı güçlerini yığacak ve en yakın Asya-dışı müttefiklerinden birinin istikrarlı olarak kaldığını ve hızla yükseldiğini görmekten menfaat sağlıyor. 

Etiyopya´nın refahı konusunda Çin´in temel endişesi, bu ülke ile Cibuti arasında inşa edilen demir yoludur. Burası, Eritre´nin 1993 yılında bağımsızlık kazanmasından beri ilk güvenilir erişim güzergahı olup, Afrika devinin küresel ekonomiye erişimi için önem taşımaktadır. 

Çin, Etiyopya´nın Tek Kemer Tek Yol küresel bağlantı platformu boyunca büyük bir düğüm noktası olarak kilit bir rol oynayacağını öngörmekte ve böylelikle müttefikine karşı herhangi bir dış askeri saldırı karşısında muhtemelen olumsuz bir tepki verecektir. 

Bununla birlikte, Çin´in yapabileceği ve yapmak istedikleri şeyler çok fazladır ve herhangi bir potansiyel çatışmada doğrudan yan yana askeri destek sağlamak, bunlardan biri değildir. Ancak, Pekin muhtemelen Etiyopya ile Eritre arasındaki düşmanlıkları mümkün olan en kısa süre içerisinde sona erdirmede bir tür diplomatik çözüme erişmek için aşırı hızlı bir çaba içerisine girecektir ve bu çerçevede, komşu Güney Sudan´da yaptığı gibi kendi birliklerini güvenilir barış bekçileri olarak sunabilir. Şayet Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi herhangi bir biçimde güç gösterisinde bulunursa veya Eritreli müttefikini destekleme çerçevesinde güç gösterisinde bulunacağı konusunda endişe yaratırsa, Çin büyük olasılıkla diplomatik itirazlar ortaya koyar ve büyük olasılıkla Afrika Boynuzu´ndaki OBOR politikalarının yaşamsallığını tamamen tehlikeye atacak türden politikalar karşısında seyirci kalmayacağını mesajını göndermek adına asimetrik nitelikte ekonomik ve hatta askeri karşı-tedbirler alır. Bunu özellikle belirtmek gerekiyor çünkü Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ve onun Türk müttefikinin daha şimdiden aşağıdaki ülkelerde üs sahibi olduklarından şüpheleniliyor veya üs sahibi olmanın eşiğindeler:

 Haberin devamı : http://asam.org.tr/afrika-boynuzunda-hibrit-savaslar/



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

Yükleniyor