• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Afrika ülkeleri ayrımcılıkla suçladığı UCM´yi birer birer terk ediyor

Afrika ülkeleri ayrımcılıkla suçladığı UCM´yi birer birer terk ediyor

Merkezi Lahey´de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi´ni (UCM) Batılı ülkelere hiç bulaşmayıp sürekli Afrikalı görevlilere soruşturma açarak ayrımcılılık yapmakla suçlayan Afrika ülkeleri, üyesi oldukları UCM´yi birer birer terk etme

 

Güney Afrika ve Burundi´nin geçen hafta kuruluş belgesi ola Roma Statüsü´nü terk ederek UCM´den resmi ayrılma başvurusunda bulunacağını açıklamasının ardından Gambiya da bugün aynı başvuruda bulunma kararı aldığını remsi olarak açıkladı. Geçtiğimiz aylarda Kenya ve Sudan da Mahkeme´nin çifte standart uyguladığını, Batı´nın toprak bütünlüğü bulunan Ortaoğu ülkelerine saldırmaları ve pek çok savaş suçu işlemelerine rağmen Mahkeme´nin sadece araştırma yapmakla yetindiğini, ancak konu Afrika ülkelerindeki şiddet ve ölümlere geldiği zaman peşpeşe soruşturma açtığını savunarak ayrılma kararı aldıklarını açıklamışlardı. Bu ülkelerin resmi olarak Mahkeme´yi terk etmeleri 2017´nin Eylül ayından itibaren yürürlüğe girecek.

´ULUSLARARASI DEĞİL KAFKASYA CEZA MAHKEMESİ´

Gambiya´nın Enformasyon Bakanı Şerif Bojang, Uluslararası Ceza Mahkemesi´nin aslında bir ´Kafkasya Ceza Mahkemesi´ gibi davrandığını ve siyah insanlara ayrımcılık yaptığını vurguladı. Ülkenin devlet başkanı Yahya Jammeh da UCM´nin Akdeniz´deki çoğu Afrikalı sığınmacıların denizlerde kaybolarak hayatını kaybetmesini soruşturması gerektiğini söyledi. Gambiya bu konuda AB ülkelerinin öncelikle hesap vermesi gerektiğini savunuyor. Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada en az 30 Batılı ülkenin savaş suçu kapsamına girecek davranışları konusunda UCM´nin hiçbir girişimde bulunmadığını ancak açılan son 10 davadan 9´unun Afrika ülkelerini kapsadığını söyledi.

2002 yılında kurulan ve şu anda 124 üyesi bulunan UCM´nin üyeleri arasında 34 Afrika ülkesi bulunuyor. Bu mahkeme; soykırım, insanlığa karşı işlenmiş suçlar ve savaş suçlarını yargılamak için daimi uluslararası yetkiye sahip tek yargı organı olma özelliğini taşıyor.

BAN Kİ-MUN VAZGEÇMELERİ İÇİN RİCACI OLDU

Hala görevinde devam eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-ki Mun da Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile telefonda görüşerek Güney Afrika´nın UCM´den ayrılma kararını tekrar gözden geçirmesini istedi. Güney Afrika´nın başını çektiği bu ayrılma kararlarının diğer ülkeler üzerinde olumsuz etki yapabileceği ve UCM´nin yapısının bozulabileceğini belirten Ban-ki Mun, bunun tüm dünyadaki savaş suçlarının yargılanmasını da etkileyebileceğii belirtti.

​Güney Afrika, geçen yıl UCM tarafından soykırım ve savaş suçları nedeniyle aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir´i Johannesburg´da düzenlenen Afrika Birliği toplantısı sırasında tutuklamayı reddetmişti. El Beşir, Avrupa Birliği zirvesine katılmak için Johannesburg´a gitmişti. El Beşir, Sudan´ın Darfur bölgesinde katliam yaptığı iddialarını reddediyor. Sudan, uzun süredir diğer Afrika ülkeleri arasında UCM´den ayrılma konusunda lobi faaliyetlerini de sürdüren bir ülke.

KARŞI ÇIKAN ÜLKELER DE VAR

Ruanda´nın başkenti Kigali´de yeni sona eren Avrupa birliği zirvesinde Afrika ülkeleri arasında UCM´yi terk etme eğilimi yoğunluk kazanırken Nijerya, Fildişi Sahili, Senegal ve Tunus gibi ülkeler ise bu girişime karşı çıkan ülkeler arasında.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor