Tarih: 02.06.2016 16:21

Afrika´nın Dostu Hemşehrisi Ve Ortağı

Facebook Twitter Linked-in

 

Cumhurbaşkanı Reecep Tayyip Erdoğan

--Türkiye Afrikalı Dost ve Müttefikleriyle Bir Dizi Alanda Daha Yakın İş Birliği Yapmak İstiyor--

Önümüzdeki birkaç gün içinde Türkiye´nin siyaset ve iş dünyasının liderleri Uganda, Kenya ve Somali´ye tarihi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bölgesel müttefiklerimizle daha yakın iş birliğini desteklemeye, ortak problemlere çözüm bulmaya ve karşılıklı olarak yarar sağlayacak fırsatları keşfetmeye çalışacağız.

Dünyadaki pek çok insan Afrika ülkelerini aşırı fakirlik, kanlı çatışmalar ve genel bir umutsuzluk durumuyla özdeşleştiriyor. Türkiye´nin halkı ise farklı bir görüşe sahip. İnanıyoruz ki Afrika daha iyisini hak ediyor.

--Afrika´nın Üç Ana Avantajı Var--

Bunlardan ilki; Avrupa ve dünyanın öteki kısımlarının hızla yaşlandığı bir dönemde Afrika´nın genç ve dinamik bir nüfusu var. Eğer dünya bölgede yerel ve milli hükûmetlerle iş birliği yaparsa genç insanların kendi toplumlarına pozitif bir etkide bulunabilmeleri için yollar açabiliriz.

Açık olmak gerekirse her ne kadar yıllar süren koloni yönetimi ve sömürü yerel toplumları aslında kendisine ait olandan mahrum bıraksa da Afrika´nın geri kalanı da farklı değil. Eğer dünya açgözlülükle hareket etmekten vazgeçer ve Afrika halkının kendisine yardım etmesine katkı sağlarsa Kıta ekonomik bir güç merkezine dönüşebilir.

Nihayet, Afrika halkı kıtayı potansiyel olarak canlandırabilecek girişimci ruha sahip.

--Türkiye´nin Gayretleri--

2002´den beri Türkiye hükûmeti Afrikalı milletlerin potansiyelini keşfetmek ve doğru yönde adımlar atmasına yardımcı olmak için çok çalışıyor.

Aynı zamanda Türk yetkililer ve hükûmet dışı kuruluşlar da acil problemlere çözüm bulmak için yerel halkla birlikte çalışıyor. Yıllardır Türkiye´nin kalkınma odaklı insani yardım modeli milyonlarca insanın tekrar ayakları üstünde durmasına yardımcı olmuştur. 

--Daha Derin Ortaklık--    

Son yıllarda Türkiye´nin Afrikalı milletlerle ikili ilişkileri de gelişiyor. Türk ve Afrikalı liderlerin gerçekleştirdiği rekor sayıdaki resmi ziyaret Kıta ile güçlü ilişkiler kurmamıza, eşitler arası ortaklıkları teşvik etmeye yardımcı olmuş ve her iki tarafın menfaatlerine hizmet etmiştir.    

Ağustos 2014´te Türkiye Cumhurbaşkanlığı makamına gelmemden bu yana dokuz Afrika ülkesini ziyaret etmenin ve ikili ziyaretler ve uluslararası zirveler vesilesiyle Türkiye´ye gelen çok sayıda Afrikalı lideri ağırlamanın memnuniyetini yaşadım.    

-- Afrika´nın Hemşehrisi--    

Türkiye bir dizi alanda Afrikalı dostlarımız ve müttefiklerimizle daha yakın iş birliği yapmak istiyor.

Türkiye ile Afrika arasında artan iş birliği göstermektedir ki ortaklarımızla samimi ilişkiler kurarak ve her iki tarafın menfaatlerine hizmet eden çözümler bularak çok şey başarılabilir. Ayrıca bu iş birliği Afrika´nın gerçek potansiyeli hakkında dünyaya da güçlü bir mesaj veriyor.

Benim en sevdiğim Afrika atasözlerinden birisi şöyle der: Gerçek fakirlik dostların olmamasıdır. Bugün ve daima Türkiye Afrika´nın dostu, hemşehrisi ve ortağıdır.(Katar,El Cezire-01.06.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —