• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Ahmedinejad, Obama´ya ‘Selamün Aleyküm´ diye seslendi, ´Paramızı geri ver´ dedi

Ahmedinejad, Obama´ya ‘Selamün Aleyküm´ diye seslendi, ´Paramızı geri ver´ dedi

İran´ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Barack Obama´ya ´duygusal´ bir mektup yazarak ABD´nin el koyduğu İran´a ait 2 milyar dolarlık mal varlığının iade edilmesini istedi.

 

İran haber ajansı Tasnim´in haberine göre Beyaz Saray´a bir mektup yazan Ahmedinejad, Obama´ya seslenerek İran´a ait 2 milyar dolarlık malvarlığının derhal iade edilmesini istedi. ‘Selamün Aleyküm´ diye başlayan mektupta eski İran lideri, “ABD yönetimlerinin yıllar süren hegemonya kurma politikalarına yönelik büyük bir küresel öfkenin ortasında ABD başkanlığı görevini devraldınız. Kampanya sloganınız değişim idi ve bu politikaları değiştirmeye kararlı olduğunuzu iddia ettiniz” ifadelerini kullandı.

İRAN ABD´Yİ ŞİKAYET ETMİŞTİ

Obama´nın bu vaadine karşın yönetimi boyunca İran´a yönelik baskıcı politikaları sürdürdüğünü kaydeden Ahmedinejad, ABD Başkanı´nın görev süresi sona ermeden İran´a yönelik geçmiş politikaları telafi etmesini beklediğini ifade etti.

ABD, 1983´te Lübnan´daki ABD üssüne, 1996´da da Suudi Arabistan´daki Hobar Kuleleri´ne düzenlenen bombalı saldırılarda Tahran yönetiminin rolü olduğu öne sürerek, saldırılarda zarar görenlere tahsis edilmek üzere İran´ın ABD´deki dondurulmuş mal varlığının bir kısmına el koymuştu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ‘hırsızlıkla´ suçladığı ABD´yi Uluslararası Adalet Divanı´na resmen şikayet ettiklerini açıklamıştı.

İÇİŞLERİ BAKANI´NDAN AHMEDİNEJAD´A TEPKİ

Öte yandan İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmanifazli, eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad´ın ülkenin çeşitli kentlerinde yaptığı mitinglerin kanunlara aykırı olduğunu söyledi. Rahmanifazli, 'Ahmedinejad, konuşmacı olarak katıldığı bazı tören ve merasimlerde miting kastının olmadığını söylese de biz gerekli uyarılarımızı yaptık. Bu toplantılar kanuna göre düzenlenmelidir. İzinli olmalıdır' dedi.

Seçimler için propaganda süresinin devlet tarafından belirlenen süre ile sınırlı olduğunu belirten Rahmanifazli, bu sürenin İçişleri Bakanlığı ve Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından ilan edileceğini ifade etti.  İran´da 4 yılda bir yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri 19 Mayıs 2017´de düzenlenecek.



13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor