• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Ahmedinejad´dan Trump´a açık mektup: Çağdaş ABD tüm uluslara ait

Ahmedinejad´dan Trump´a açık mektup: Çağdaş ABD tüm uluslara ait

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Donald Trump´a mektup yazdı. Muhafazakar politikacı, Trump´ın göçmenlere yönelik tutumunu eleştirdi.

 

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Donald Trump´a hitaben bir mektup yazdı.

ABD´nin İran´daki temsilcisi olarak görülen Tahran´daki İsviçre Büyükelçiliğine gönderilen mektupta, Ahmedinejad, Trump yönetimi tarafından İran dahil çoğunluğu Müslüman 7 ülkeye getirilen, fakat daha sonra mahkemece iptal edilen seyahat yasağını eleştirdi.

ABD´nin göçmen bir toplum olduğunu hatırlatan Ahmedinejad, Trump´ın ulusların ve ırkların çeşitliliğine saygı göstermesi gerektiğini söyledi. 

AHMEDİNEJAD: KİMSE KENDİNİ ABD´NİN SAHİBİ OLARAK GÖREMEZ

İranlı kökenli ABD vatandaşlarına da göndermede bulunan Ahmedinejad, “ Bir milyonu aşkın İranlı vatandaşlarım dahil, değişik ülkelerden seçkinler ve bilim insanlarının varlığı ve yapıcı çabasının, ABD´nin gelişiminde büyük etkisi oldu. Başka bir deyişle, çağdaş ABD, kıtanın yerlileri dahil tüm uluslara aittir. Kimse kendisini ülkenin sahibi, diğerlerini de misafir veya göçmen olarak düşünemez.” dedi.

´DÖRT YIL UZUN ZAMAN AMA ÇABUK GEÇER´

Eski İran Cumhurbaşkanı,  Trump´ın başkanlık seçimlerini, ABD´nin politik sistemini ve seçim yapısını doğru bir şekilde, yozlaşmış olarak tarif ederek kazandığını belirtti.
ABD´nin Birleşmiş Milletler´deki tahakkümünü de eleştiren Ahmedinejad, Washington´ın dünya meselelerine müdahale etmesinin, “güvensizlik ortamı, savaş, bölünme, ölüm ve ulusların yerinden yurdundan olmasına” sebep olduğunu söyledi. 

“Dört yıl uzun bir zamandır ama çabucak geçer” diyerek Trump´a uyarıda bulunan Ahmedinejad, “Fırsatlara kıymet verilmelidir ve tüm anlar en iyi şekilde değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

´AHMEDİNEJAD´IN MEKTUBU, MAYIS AYINDAKİ İRAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİYLE İLGİLİ´

Öte yandan, İran basınında dolaşımda olan mektubun zamanlaması hakkında çeşitli iddialar ortaya atıldı. Buna göre, Ahmedinejad, seçimlere kısa bir süre kala böyle bir mektubu gündeme getirerek, ülke içindeki imajını güçlendirmek istedi.

2005-2013 yılları arasında cumhurbaşkanı olan Ahmedinejad´ın Mayıs 2017´deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhafazakarların adayı olmak istediği konuşuluyordu. Fakat, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney geçtiğimiz Eylül ayında, Ahmedinejad´ın adaylığının ülkeye zarar verecek bir kutuplaşmaya sebep olacağını belirterek, muhafazakar politikacıyı aday olmaması yönünde uyarmıştı.



16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor