• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

´Akdeniz´deki göçmen ölümlerindeki artışın sorumlusu AB´

´Akdeniz´deki göçmen ölümlerindeki artışın sorumlusu AB´

Uluslararası Af Örgütü, ´Avrupa Birliği´nin başarısız politikalarının Akdeniz´deki göçmen ölümlerinin artışına neden olduğunu´ açıkladı.

 

Örgütün yayınladığı yeni raporda, Libya´yla yapılan ´pervasız anlaşmaların´ da binlerce insanı boğulma, tecavüz ve işkenceyle karşı karşıya getirdiği belirtildi. Raporda, AB´nin Libya´daki gözaltı merkezlerinde yaşanan ihlalleri görmezden geldiği aktarıldı.

BBC Türkçe´nin aktardığı rapora göre 2017 yılı içinde Akdeniz´de 2000´den fazla göçmen Avrupa´ya gitmeye çalışırken hayatını kaybetti.

AB üyesi ülkelerin içişleri bakanları, göçmen krizini görüşmek üzere Perşembe günü Estonya´nın başkenti Talinn´de bir araya gelecek. 

Bakanlar, Avrupa Komisyonu´nun açıkladığı 92 milyon dolarlık eylem planını değerlendirecek.

Avrupa Komisyonu, bu bütçenin yarısından fazlasının, göçmen kaçakçılarının teknelerini açık denize açılmadan durdurabilmeleri için, kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla Libya Sahil Güvenliği´ne verilmesini öneriyor.

Bütçenin geri kalanının ise İtalya´ya varan göçmenlerin gıda ve barınma ihtiyaçları ile yasal işlemleriyle ilgili harcamalar için İtalya´ya verilmesi öneriliyor.

´AB PLANINI DEĞİŞTİRDİ, ÖLÜMLER ARTTI´

Uluslararası Af Örgütü´nün Avrupa direktörü John Dalhuisen AB´nin planını şu sözlerle eleştirdi:

'Avrupalı bakanlar, insanların hayatını kurtarmak ve onları korumak için hareket edecekleri yerde, utanmadan mültecilerin ve göçmenlerin İtalya´ya varmasını engellemek amacını taşıyan umutsuz bir teklif kapsamında Libya´yla pervasız anlaşmalara öncelik veriyorlar. Avrupa devletleri, denizdeki ölüm oranlarını durduran arama ve kurtarma stratejisine adım adım sırtlarını döndü.'

Af Örgütü´nün raporu, AB´nin 2015´te Akdeniz´deki arama ve kurtarma çalışmalarını güçlendirmeye yönelik aldığı tedbirlerin ölüm oranlarını çok büyük ölçüde azalttığını belirtti. 

Ancak örgüt, AB´nin kısa süre sonra bundan vazgeçtiğini, insan kaçaklarını durdurmaya ve teknelerin Libya´dan ayrılmasını önlemeye odaklandığını belirtiyor.

Örgüt, bu uygulamaların ve denize çıkmaya uygun olmayan teknelerin kullanımındaki artışın, Akdeniz´i göçmenler için daha da tehlikeli hale getirdiğini söylüyor.

Libya´daki Sahil Güvenlik ekiplerinin kaçakçılarla işbirliği yaptıkları ve göçmenleri taciz ettiklerine dair ciddi iddiaların bulunduğunu belirten Af Örgütü, bu ekiplerin müdahalelerinin göçmen ve mültecileri riske soktuğunu öne sürüyor.



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor