Tarih: 20.09.2016 21:06

Akdeniz´i geçen sığınmacı sayısı 300 bine ulaştı

Facebook Twitter Linked-in

 

Spindler, BM Cenevre Ofisi´nde düzenlediği basın toplantısında, 'BMMYK verilerine göre bu yıl Avrupa kıyılarına ulaşan sığınmacı ve göçmen sayısı 300 bin sınırını aştı' dedi.

´İTALYA´YA ULAŞAN SIĞINMACI SAYISI 130 BİN 411´

Geçen yılın aynı döneminde deniz yoluyla Avrupa´ya ulaşanların sayısının 520 bin olduğunu anımsatan Spindler, çoğunluğu Yunanistan´daki sığınmacıların hızlı bir şekilde diğer Avrupa ülkelerine yerleştirilmesi çağrısında bulundu.

Spindler, yılın ilk 9 aylık döneminde Yunanistan´a ulaşan sığınmacı sayısının 165 bin 750 olduğunu ve geçtiğimiz yıla göre yüzde 57´lik bir düşüş kaydedildiğine dikkati çekerken, İtalya´ya ulaşan sığınmacı sayısının ise 130 bin 411 olduğunu açıkladı.

´İTALYA´YA GELENLERİN ÇOĞU AFRİKA ÜLKELERİNDEN´

Yunanistan´a ulaşan sığınmacıların yüzde 48´i Suriye, yüzde 25´i Afganistan ve yüzde 15´inin Pakistan´dan geldiğini kaydeden Spindler, İtalya´ya gelenlerin ise genellikle Afrika ülkelerinden ayrıldığını aktardı.

Spindler, geçen yıla göre Akdeniz´i geçen sığınmacı sayısında yüzde 42´lik bir azalma olmasana rağmen, bu yıl ölen veya kaybolan sığınmacı sayısının 3 bin 211 olduğunu ve geçtiğimiz yıla göre sadece yüzde 15´lik bir düşüş yaşandığına işaret etti.

Avrupa Birliği ve üye ülkeler arasında imzalanan anlaşma gereği, Yunanistan ve İtalya´dan 160 bin sığınmacının iki yıl içerisinde diğer AB ülkelerine yerleştirilmeleri konusunda mutabık kalınıldığını hatırlatan Spindler, bir an evvel bu planının hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Spindler, Yunanistan ve İtalya´daki sığınmacıların diğer Avrupa ülkelerine yerleştirme planının sadece yüzde 3 oranında gerçekleşmesini eleştirerek, 'Sığınmacıların etkili bir şekilde başka Avrupa ülkelerine yerleştirilmeleri, dayanışmanını artması ve sorumluluğun paylaşılması adına Avrupa için anahtar teşkil ediyor' dedi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —