• BIST 100

    10739,6%0,9
  • DOLAR

    32,22% 0,13
  • EURO

    35,02% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2501,76% -0,34
  • Ç. ALTIN

    4013,31% 0,00

Akıncı: Doğalgazı potansiyel tehlike olarak görüyorum

Akıncı: Doğalgazı potansiyel tehlike olarak görüyorum

AP´ye konuşan Kuzey Kıbrıs lideri Akıncı, Rumların üçüncü tur doğalgaz sondaj ihalesi açmasını eleştirdi. Akıncı, Rumlarla müzakere masasına oturduğunda doğalgaz konusunun süreci etkilemeyeceğini düşündüğünü, şimdi ise ş?

 

Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, Associated Press´e Kıbrıslı Rumların tek taraflı doğalgaz ihalesine çıkması ve diğer güncel konulara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bölgede bulunması ihtimali olan doğalgazın akıllı bir şekilde hazırlanılıp, bölgede daha fazla tansiyonu yükseltmeyecek şekilde yönetilmesi durumunda fayda getireceğini ifade eden Akıncı, Kıbrıs Cumhuriyeti´nin aralarında ‘sondaj için bir aciliyet olmadığı´ yönündeki mutabakata rağmen doğalgaz ihalesine çıkmasını da eleştirdi.

´DOĞALGAZ ÇÖZÜMÜ FİNANSE ETMEK İÇİN KULLANILABİLİR´

Akıncı, Ada´nın açıklarından çıkarılacak doğalgazın Kıbrıs sorununun çözümünün bir kısmını finanse etmek için kullanılabileceğini belirterek, Rum yönetiminin tek taraflı ihaleye çıkmasının bölgedeki gerilimi arttırabileceğini belirtti.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmelere başladığında bu sürecin bir sorun olmayacağını düşündüğünü aktaran Akıncı, şimdi ise bu durumu potansiyel tehlike gördüğüne işaret etti.

AKINCI´DAN ‘MÜLKİYET SORUNU´NA TAKAS ÇÖZÜMÜ

Türk ve Rum taraflar arasındaki müzakerelerde hiç olmadığı kadar anlaşmaya yakın olduklarının altını çizen Akıncı, Kıbrıs Cumhuriyeti´nden gelecek ay yapılacak parlamento seçimleri nedeniyle sürecin yavaşladığını kaydetti.

Akıncı ayrıca, barış anlaşmasının sağlanması durumunda Türklerin Ada´nın kuzeyinde çoğunlukta olması gerektiğini vurguladı. Mülkiyet hakkının korunması için takasın da aralarında olduğu bir dizi ‘çare´ olduğunu da ifade eden Akıncı, “Kıbrıslı Türklerin yönetimde oldukları bölgede çoğunluk olmama gibi bir durumu öngörmüyorum” diye ekledi.

Kuzey Kıbrıs lideri Akıncı, Rumlardan gelen eleştirilere rağmen Türkiye´nin de sürece dahil olması gerektiğini belirterek bir kez daha dönüşümlü cumhurbaşkanlığının olduğu federal devlet modeli vurgusu yaptı.

 

 



22.6° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor