Tarih: 03.04.2018 13:10

Alman savcı, Katalan liderin İspanya´ya iadesini talep etti

Facebook Twitter Linked-in

 

Carles Puigdemont, İspanya´ya teslim edilirse tutuklanacak ve 30 yıl hapis istemiyle yargılanacak.

​Puigdemont, İspanya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Pablo Llarena´nın 23 Mart´ta 25 Katalan lider için Avrupa çapında yakalama kararı çıkarmasına koşut olarak 25 Mart´ta Danimarka´dan Almanya´ya geçerken gözaltına alınmıştı. 

KARAR SÜRECİ UZAYABİLİR

Bugün Schleswig-Holstein Eyaleti Başsavcılığı, Katalan liderin İspanya´ya iadesi için tutuklanması talebini Eyalet Yüksek Mahkemesi´ne bildirdi. Bu süre içinde Puigdemont´un gözaltında tutulmaya devam edilmesini de talep etti.

Kararı Eyalet Yüksek Mahkemesi verecek. Konunun son derece karmaşık olması, iade sürecinin uzamasına yol açabilir. Eyalet Yüksek Mahkemesi´nin karardan önce İspanyol adli makamlarından belge istemesi gerekebilir. 

ALMAN HÜKÜMETİ İADEDEN YANA

Ancak Alman hükümeti, kararı eyalet mahkemesinin vereceğini söylese de AB üyesi İspanya´ya iadeden yana tavır koymuştu.

İspanya Yüksek Mahkemesi´nin ´ayaklanma, devlete itaatsizlik, (referandumla ilgili çalışmalar üzerinden) zimmetine para geçirmekten´ yargılanmasına karar verdiği Katalan liderlerden olan Puigdemont, İspanya´ya iade edilirse tutuklanacak ve dava başlayana dek de hapiste tutulacak. Katalan liderler bu suçlamalardan mahkum edilirse 30 yıla kadar hapis cezası alabilecek. 

PROTESTO DALGASI

İspanya Yüksek Mahkemesi´nin  Katalan liderlere yönelik yeni tutuklama kararları, bölgede güvenlik güçleriyle çatışmalara dönüşen yeni protesto dalgası başlatmıştı.

Almanya´nın başkenti Berlin´de de meclis önünde Puigdemont´un serbest bırakılması talebiyle gösteriler düzenleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —