• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Alman-Türk İlişkileri Güzel Olabilir

Alman-Türk İlişkileri Güzel Olabilir

Almanya-Türkiye ilişkileri son yıllarda dramatik bir biçimde kötüleşti. Federal İstihbarat Servisi skandalıyla da ilişkiler en alt seviyeye geriledi. Yaşananlar aynı zamanda ilişkileri yeniden başlatmaya fırsat olmalı. Almanya-Türkiye ili

Hasnain Kazim

Almanya-Türkiye İlişkileri Son Yıllarda Dramatik Bir Biçimde Kötüleşti. Federal İstihbarat Servisi (BND) Skandalıyla Da İlişkiler En Alt Seviyeye Geriledi. Yaşananlar Aynı Zamanda İlişkileri Yeniden Başlatmaya Fırsat Olmalı...

Almanya-Türkiye ilişkilerine bakıldığında şaşırmamak elde değil. Almanya açısından Türkiye, onun AB içerisindeki en önemli ticari ortağı. Diasporadaki en fazla Türk asıllı, Almanya`da yaşıyor ve Türkiye Almanların en çok sevdiği tatil ülkesi.

Bütün bunlar insana Türklerle Almanların birbirine değer verdiğini ve ilgi duyduğu izlenimini veriyor. Ama bu yanlış bir izlenim. Kaç Alman 'Ja' (evet) veya 'nein' (hayır) kelimesinin Türkçesini biliyor? Peki neden çok fazla Türk, Almanya`nın, ülkelerinin son yıllarda sağladığı ekonomik büyümeyi kıskandığını ve bu başarıyı baltalamaya çalıştığı düşüncesine kapılıyor?

Bu çok gülünç: Belki de dünya çapında birbiriyle bu denli yakın ilişkileri olan ama birbirine bu denli uzak olan başka ülke daha yok. Her iki tarafta ilgisizlik, her iki tarafta ön yargılar mevcut. Bir tarafta kendini beğenmiş Tötonlar, diğer tarafta geri kalmış Anadolular ön yargısı var.

İlişkileri Yeniden Gözden Geçirmek

İnsan kendini Alman-Türk ajandasının diğer ülkeye karşı antipati duyan siyasetçiler tarafından belirlendiği izleniminden alıkoyamıyor.

İlişkiler bu açıdan ele alındığında casusluk skandalının patlak vermesiyle birlikte henüz hiç bir Türk siyasinin Almanya`ya karşı saldırıya geçmemesi iyiye işaret. Yeşiller Partisi mensupları, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Türkiye’nin Almanya ile olan ilişkilerini önemsediğinden boş yere kırıp dökmenin bir faydası olmadığı kanısında.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da aklıselim tepki verdi ve resmî bir protesto notasından vazgeçti. Bunu yapmak yerine Almanya`nın Ankara Büyükelçisi’ni görüşmeye ve kaygılarını iletmek üzere makamına çağırdı. Bu tür diplomatik inceliklere fazla önem atfedilmiyor olabilir ama ilişkilerin sürmesi ve itibarın korunması açısından bunlar düşünüldüğünün aksine çok önemli.

Arzumuz, Almanya ile Türkiye`nin olduğu gibi insanların da ilişkilerini yeniden başlatması olacak. Şayet ilgileneler varsa onlara 'Ja' 'evet', 'nein' 'hayır' demek. (Almanya, Der Spiegel-Internet - 19 Ağustos 2014)



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor