Tarih: 21.10.2018 19:20

Almanya: ABD, INF´den çekilme planının sonuçlarını gözden geçirmeli

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Başkanı Donald Trump, INF anlaşmasından çekilmeyi planladıklarını açıkladı. Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Washington´ın, bu planın Avrupa´da güvenlik ve nükleer silahsızlanma gibi alanlar da dahil, genel anlamda yaratacağı sonuçları gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti. 

´ABD´YE ÇEKİLME PLANININ OLASI SONUÇLARINI DEĞERLENDİRME ÇAĞRISI YAPIYORUZ´

Maas 'Anlaşma 30 yıldır Avrupa´nın güvenlik yapısının önemli bir ayağı oldu. Rusya´ya anlaşmayı ihlal ettiğine yönelik ciddi suçlamalarla ilgilenmesi gerektiği çağrısı yapmıştık. Şimdi de ABD´ye çekilme planının olası sonuçlarını değerlendirme çağrısı yapıyoruz' ifadelerini kullandı.

ABD´nin planının üzücü olduğunu belirten Maas, Almanya ve Avrupa´nın geri kalanını ciddi sorularla karşı karşıya bıraktığını kaydetti. 

Maas´a göre, ABD´nin anlaşmadan çekilmesi ‘acilen gerekli´ stratejik silahların kısıtlanmasına yönelik yeni anlaşmaların imzalanması imkanlarını olumsuz biçimde etkileyecek.

ALMANYA, SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE INF ANLAŞMASINDAN EN ÇOK FAYDA GÖREN ÜLKE KONUMUNDAYDI

Almanya, 1987´de Soğuk Savaş döneminde imzalanan INF anlaşmasından en çok fayda gören ülkelerdendi. Anlaşma Doğu ve Batı Almanya´daki cepheleşme döneminde Avrupa´da nükleer savaş riskini azaltmaya yönelikti. 

Anlaşma ile ABD ve Sovyetler Birliği´nin 500-1000 kilometre ve 1000-5.500 kilometre menzilli füze ve fırlatıcılarını imha etmesi, füze teknolojileri geliştirmesi yasaklanıyor. Anlaşma çerçevesinde 1991 ortalarına kadar 2692 füze imha edilmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —