Tarih: 03.10.2016 15:49

Almanya Ekonomi Bakanı İran´da: Suriye´de çözüme katkıda bulunun

Facebook Twitter Linked-in

 

Deutsche Welle Türkçe´de yer alan habere göre, resmi ziyaret amacıyla İran´a giden Gabriel, İran yönetimine, Suriye´de barış sürecini desteklemesi için çağrıda bulunarak, Suriye´deki tarafları kanlı çatışmalara son vermeye ikna edebilmek için ortak girişimde bulunulması gerektiğini söyledi.

´İRAN´IN, SUUDİ ARABİSTAN, RUSYA VE ABD İLE BİRLİKTE BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE KATILMASINDAN MEMNUNUZ´

Rusya gibi İran´ın da Suriye hükümetini desteklediğini hatırlatan Almanya Ekonomi Bakanı, bölge halkının çektiği acıya bir an önce son verilmesi gerektiğini belirterek, 'Dünyanın büyük kültür merkezlerinden biri olan İran´ın sorumluluk bilincine seslenmek zorundayız. İran´ın Suudi Arabistan, Rusya ve ABD ile birlikte barış görüşmelerine katılmasından memnunuz. Uluslararası toplum bütün taraflardan bu savaşın sona erdirilmesini beklemektedir' diye konuştu.

Tahran´daki ikili ekonomik forumun açılışını yapan Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel Alman şirketlerinin İran´daki angajmanını arttırmaya hazır olduğunu ve mesleki eğitim alanında da İran ile işbirliği yapmayı arzuladıklarını dile getirdi.

´YABANCI ŞİRKETLERİN İRAN´DAKİ İŞ BAĞLANTILARININ HUKUKİ ÇERÇEVEYE OTURTULMASI GEREKLİ´

Gabriel, İran´a uygulanan yaptırımların ve yabancı sermaye yatırımları önündeki engellerin kaldırılması için ABD yönetimi nezdinde girişimde bulunacaklarını söyleyerek, yabancı şirketlerin İran´daki iş bağlantılarının hukuki çerçeveye oturtulması gerektiğini dile getirdi.

İran´daki temaslarında bakana eşlik eden Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Eric Schweitzer, İran ile Batı arasındaki nükleer anlaşmazlığın çözüme kavuşturulmasından sonra da ticaret hacmini genişletmekte zorlandıklarını söyledi.

´İRAN´IN DA İKİLİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEYİ ARZU ETTİĞİNİ KAYDETMEKTEN MEMNUNİYET DUYUYORUM´

İkili ekonomik ilişkileri nükleer kriz öncesindeki düzeye çıkarmayı arzuladıklarını belirten Gabriel, İran´ın güvenilir bir ortak olduğunu ancak finansman sorunlarının ikili ticaretin arttırılmasını zorlaştırdığını ifade etti. Gabriel, İran´ın da ikili ekonomik ilişkileri geliştirmeyi arzu ettiğini kaydetmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Almanya ile İran arasındaki mal mübadelesinin hacmi 2015 yılında 2,4 milyar euro olmuştu. Bu yılın ilk yarısında Almanya´nın ihracatı yüzde 15 oranında arttı. Yaptırımların büyük bölümünün kaldırılmasından sonra ikili iş bağlantılarında hedeflenen rakamlara ulaşılması şimdiye kadar mümkün olmadı.

Gabriel, 15 yıl dünya piyasasından tecrit edilen İran´ın zamana ihtiyacı olduğunu ve Tahran yönetiminin dışa açılma politikasını desteklediklerini söyledi.

İran ile Almanya arasındaki mal mübadelesinin arzulanan oranda artmamasında Avrupa bankalarının ihracat kredisi açmaktan çekinmesi önemli rol oynuyor.

ABD´nin nükleer anlaşmazlık kapsamına girmeyen yaptırımları henüz kaldırmamış olması bankaları dikkatli davranmaya zorluyor. Alman özel sektörü İran´a yapılan ihracatı 2021 yılına kadar 10 milyar euro´ya çıkartmayı hedefliyor.

ABD ihracat kontrol dairesi İran´ın Airbus ve ve Boeing şirketlerine sipariş ettiği toplam 126 yolcu uçağının bir bölümünün teslim edilmesine izin vermişti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —