• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Almanya-İsrail krizine pembe son

Almanya-İsrail krizine pembe son

İsrail Başbakanı Netanyahu, solcu STK´lerle buluştuğu gerekçesiyle iptal ettiği Almanya Dışişleri Bakanı´yla görüşmesini 10 ay gecikmeli gerçekleştirdi. Gabriel´in ´´İsrail´in de iki devlet istediğini duymaktan mutluyum´´ demesi

 

Almanya ile İsrail, 10 ay önce aralarında çıkan diplomatik krize noktayı koydu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, nisandaki İsrail ziyareti sırasında Filistinlilerin haklarını savunan solcu sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel´e görüşmelerini iptal ederek misillemede bulunmuştu. Bunun üzerine bir süre İsrail liderinin telefonlarına çıkmayan Gabriel, sonunda İsrail´e gidip Netanyahu ile buluştu.

​Sosyal Demokrat Partili (SPD) bakanbu kez programına solcu STK görüşmesi koymadı. Netanyahu da, geçen hafta Davos´ta Almanya Başbakanı Angela Merkel´le görüşmesinin ardından, bugün Gabriel´i ´´Alman hükümetinin temsilcileriyle konuşmak her zaman bir fırsattır´´ sözleriyle karşıladı. Görüşme, Almanya´da yeni koalisyon hükümetini yine Merkel´in CDU´su ile Gabriel´in SPD´sinin kuracağının netleşmesinin ardından geldi. 

Gabriel, Filistin sorununda çözümsüzlük dayatan taraf olmasıyla tanınan Netanyahu´ya ´´Almanya hala iki devletli çözümü sonuna kadar destekliyor. İsrail´in de güvenli sınırlar eşliğinde iki devlet istediğini duymaktan mutluyum´´ diye hitap etti.

Bu sözlere irkilen İsrail lideri ´´Etiketleme yaparak konuşmak istemiyorum. Güvenliği kontrol edeceğiz. Devlet olarak tanımlanıp tanımlanmamanın ilk şartı budur´´ dedi. 

​Davos´taki Dünya Ekonomik Forumu´nda Merkel´le yaptığı görüşmeden ´şahane´ diye söz eden Netanyahu, Gabriel ile Ortadoğu´nun istikrara kavuşması konusunu görüştüklerini söylerken, İran´ın Suriye ve Lübnan´daki icraatlarının hem bölge istikrarını hem de Filistinlilerle barış görüşmelerinin yeniden başlamasını zora soktuğunu iddia etti. 
 
´´İsrail, güvenliğinin korunması konusunda her zaman Almanya´ya güvenebilir´´ mesajı veren Gabriel, İran´la nükleer anlaşmaya uluslararası toplumun sadık kalmasını savunan Almanya´nın tersini savunan İsrail´le görüş ayrılığı içinde olduğunu, ama İran´ın Suriye´deki eylemleri, İsrail´in kuzey sınırlarındaki durum ve IŞİD tehdidi konularında iki ülkenin hemfikir olduğunu belirtti. 

Almanya Dışişleri Bakanı, Ramallah´a geçip Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile de biraraya gelecek.



16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor