Tarih: 03.06.2017 12:26

Almanya Rus doğalgazı yerine, iki kat pahalı olan ABD sıvı gazını tercih etti

Facebook Twitter Linked-in

 

Almanya, tükettiği gazın yaklaşık üçte birini Hollanda´dan alıyor. Ama Hollanda´da gaz rezervleri tükenmek üzere. Gaz üretiminden kaynaklanan 2012´deki deprem ve takip eden protestolardan sonra Hollanda hükümeti 2030´da ihracata son verme kararını verdi. 

Hollanda´dan gaz sevkiyatına son verilmesi Almanya´nın batısında ve kuzeyindeki yaklaşık 5 milyon haneyi etkileyecek. Bölgeye gaz temininden sorumlu Thyssengas şirketi, yeni kaynak olarak daha önce Gazprom´u değerlendiriyordu. Kuzey Akım doğalgaz boru hattına bağlanmak için toplam maliyeti 300 milyon euro olan 100 kilometrelik hattı inşa etmek yeterliydi.

Ama geçen yıl Thyssengas´ı Fransız Électricité de France (EDF) ve Hollanda´nın DIF şirketleri olunca yaklaşımlar değişti. 

Şimdi seçim ABD ve Körfez ülkelerinden sıvı gazı ithalatından yana yapıldı. Gazın Belçika´daki terminalden Hollanda üzerinden Almanya´ya ulaştırılması planlanıyor. 

Bunun için toplam maliyeti 600 milyon euro olan yaklaşık 220 kilometrelik hatta ihtiyaç var. Yani Kuzey Akım´a göre 2 kat uzun ve pahalı.

Çevrecilerin ve yerel sakinlerin protestolarına rağmen Zeelink doğalgaz boru hattının 2021 yılında açılması planlanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —