Tarih: 08.08.2017 16:28

Almanya Seçimlerinde Kilit Konu Sığınmacılar

Facebook Twitter Linked-in

 

Almanya 24 Eylül´de yapılacak genel seçimlere doğru hızla giderken, seçim öncesinde en çok konuşulan konulardan biri sığınmacılar olacağa benziyor. Bunun nedenlerinden biri, son haftalarda Afrika´dan İtalya´ya geçmeyi başaran mültecilerin sayısında yaşanan aşırı yükselme ve Avrupa´nın, 2015 yılındaki gibi bir sığınmacı krizini yeniden yaşayacağı korkusu.

Öte yandan yapılan tüm anketlerde Başbakan Angela Merkel ve Birlik Partileri CDU/CSU´nun oy oranının çok altında kalan sosyal demokrat SPD´li aday Martin Schulz´un konuyu gündeminin birinci maddesi yapması da, gözleri yeniden sığınmacı tartışmalarına çevirdi.

Başbakan Angela Merkel, İtalya´nın Güney Tirol bölgesinde yaz tatilini sürdürürken, yoğun bir tempoyla seçim çalışmalarını yürüten SPD adayı Schulz her fırsatta, 2015 yılında Avrupa Birliği üyesi ülkelere danışmadan sığınmacılara kapıları açan Merkel´in politikasının Avrupa´yı zor durumda bıraktığını, bunun da Almanya-AB ilişkilerine zarar verdiğini, Alman toplumunu da böldüğünü ifade ediyor.

Schulz, “2015´te bir milyonu aşkın sığınmacı, kontrolsüz biçimde Almanya´ya geldi. O zaman Merkel, iyi niyetle ama Avrupalı müttefiklerimizle konuşmadan kapıları açtı. Eğer şimdiden önlem almazsak, aynı durumla yine karşı karşıya kalacağız” şeklinde görüş belirtiyor. Almanya 2015´te resmi kaynaklara göre 890 bin mülteci almıştı. 2016´da Almanya´ya 280 bin mülteci gelirken, bu yılın ilk altı ayında 90 bin mülteci başvurdu. İtalyan limanlarına günde ortalama beş bin sığınmacının ulaştığını öne süren Schulz, sığınmacı sorunun geri döndüğünü ve Merkel´in gelişmeleri görmezden geldiğini iddia ederek, açık şekilde konuyu seçim kampanyası yapacağını vurguluyor. SPD adayının tutumu partisinde de eleştiriliyor ve seçim kampanyasını yürüten kurmaylarıyla görüşmeden bu kararı aldığı belirtiliyor. Berlin´de yapılan analizlerde Schulz´un taktiğinin SPD´den daha fazla mülteci karşıtı ve İslam düşmanı Almanya için Alternatif AfD partisine yarar sağlayacağı da dile getiriliyor. Mülteci krizi döneminde anketlerde yüzde 16´yla üçüncü parti görünen AfD´nin oyları mülteci sayısının azalmasıyla yüzde 8´e düşmüş durumda. AfD´li siyasetçiler, Schulz´un söylemlerinin kendilerinin ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini belirterek, “Kötü kopya yerine baştan bu yana sığınmacıların ne kadar tehlikeli olduğunu söyleyen bizi seçin” diye SPD´li adayın açıklamalarını üstleniyor. Martin Schulz, SPD´nin Ocak ayındaki seçim kongresinde oyların yüzde 100´ünü alarak başbakan adayı seçilmiş, ancak partisinin geçen aylarda yapılan tüm eyalet seçimlerini kaybetmesi ile birlikte kendisine olan destek de inişe geçmişti. Schulz´un seçim tarihine kadar Merkel´in önüne geçmesi olasılıklar arasında pek görünmüyor. Yapılan son kamuoyu anketlerine göre, Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) sandıktan yüzde 38 oyla birinci çıkacak. SPD yüzde 23 oy alacak. Yüzde 10´la Sol Parti üçüncü olacak. AfD´nin ve Yeşiller ve Hür Demokrat Parti´nin oy oranı yüzde 8 görünüyor.

Bu arada kamuoyunda ve siyasette sonu gelmeyen sığınmacı tartışmaları aşırı sağcıların saldırılarının artmasına da neden oluyor. Almanya´ya gelen sığınmacılar hemen her gün Neo-Naziler´in tehdidine maruz kalıyor. İçişleri Bakanlığı´nın verilerine göre, ülkede bu yılın ilk altı ayında sığınmacılara 642 saldırı yapıldı, saldırılarda 123 kişi yaralandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —