• BIST 100

    11068,8%3,07
  • DOLAR

    32,19% 0,05
  • EURO

    35,00% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2504,01% -0,24
  • Ç. ALTIN

    4003,37% -0,27

Almanya yüzünü Çin´e çevirdi

Almanya yüzünü Çin´e çevirdi

Berlin´in en önemli ticari ortakları listesinde ilk sıraya ilk kez Pekin yerleşti. Almanya Federal İstatistik Kurumu´nun verilerine göre 2016´da iki ülke arasındaki ticaret 170 milyar euro´yu buldu.

 

ABD Başkanı Donald Trump´ın Alman ürünlerine vergileri artırma tehdidi ve Almanya´nın ihracatı artırmak için zayıf euro´dan yararlandığı yönündeki suçlamanın ardından, Berlin´in ticari ilişkilerdeki yönelimi merak ediliyordu.

ABD KORUMACILIĞINA TEPKİ

Washington´un ikili ticarete yaklaşımının sonucu Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD´nin korumacılık politikasını sürdürmesi durumunda Avrupa Birliği´nin ekonomik politikasının yönünü Asya´ya doğru çevirmeyi teklif etti. Bunu yapmanın zor olacağını kabul eden Gabriel, hiçbir ülkenin ABD kadar satın alma gücüne sahip olmadığının altını çizdi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen yılın haziran ayındaki Pekin ziyareti sırasında, Çin´in ticari ve diplomatik ortak olarak öneminin hızla büyüdüğünü belirterek, bu ülkenin yönetimini Çin piyasasını Alman ürünleri için açmaya çağırmıştı. Şansölye, eve 2 milyar 730 milyon euro´luk 24 anlaşmayla dönmüştü.

BUZLAR ERİYOR

Geçtiğimiz yıl Almanya ve Çin arasındaki ticari ilişkilerde gerilim de gözlemlenmişti. Çin´in Midea Group şirketi, dünyanın önde gelen robot üreticilerinden Alman Kuka AG firmasını satın almıştı. Ulusal güvenliğin tehdit altında olduğu yönündeki tüm endişelere rağmen Berlin bu anlaşmaya onay vermişti. Ocak ayı sonlarında Çinli yatırımcılar resmi olarak Kuka´nın baş hissedarı olurken anlaşmanın maliyeti 4 milyar euro´yu geçmişti.



22.6° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor