• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Almanya´da 100 gündür hükümet kurulamadı

Almanya´da 100 gündür hükümet kurulamadı

Almanya´da genel seçim düzenlenmesinin üzerinden 100 gün geçti ama hala hükümet kurulamadı. CDU-CSU-SPD arasında bu hafta başlayacak pazarlıklardan büyük koalisyon çıkmayabileceği konuşuluyor. Anketlere göre yeniden büyük koalisyon ku

 

Almanya´da genel seçim düzenlenmesinin üzerinden 100 gün geçti ama hala koalisyon hükümeti kurulamadı. En çok satan gazete Bild, ´Seçim çılgınlığı: 100 gündür hükümetsiz´ başlıklı haberinde Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), CDU´nun kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti´nin (SPD) büyük koalisyon görüşmelerine bu hafta başlayacağını, ama CSU ile SPD arasında gerilimin hüküm sürdüğünü belirtti. 

CSU-SPD ARASINDA SIĞINMACI KRİZİ

Almanya´da 100 gün hükümet kurulamadığı dönemleri ancak çok yaşlıların hatırlayabileceğini belirten Bild, sığınmacılara karşı sert politikalar uygulanmasını isteyen CSU lideri Horst Seehofer ile buna karşı çıkan SPD lideri Martin Schulz arasında 3 Ocak´ta yapılacak görüşmede gerilimin tavan yapabileceği uyarısını yaptı. Bavyera eyalet seçimleri yaklaştığından Seehofer´in şahinlikten geri adım atması beklenmiyor. Ardından Merkel, Seehofer ve Schulz arasındaki nabız yoklama görüşmeleri 7 Ocak´ta başlayıp 12 Ocak´a dek devam edecek.

HALK BEZMİŞ VAZİYETTE 

Ama bu görüşmelerden ´büyük koalisyon´ (GroKo) çıkıp çıkmayacağı meçhul. Anketler de GroKo´ya coşkulu bir halk desteği olmadığını ortaya koyuyor.

BÜYÜK KOALİSYON İLE YENİDEN SEÇİM BAŞA BAŞ

Bild için INSA´nın 21-22 Aralık´ta 1021 yurttaşla yaptığı ankete göre katılımcıların yüzde 32.1´i yeniden ´büyük koalisyon´ kurulmasından yana, yüzde 30.3´ü tekrar seçimlere gidilmesini istiyor. CDU liderliğinde azınlık hükümeti kurulmasına yüzde 20.2, CDU´suz azınlık hükümeti kurulmasına ise yüzde 7.5 oranında destek çıktı. Yüzde 10 ise tüm ihtimalleri ´´Bilmiyorum´´ diye cevapladı ya da hiç cevaplamadı.

ALMANYA İÇİN İYİ OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER YÜZDE 30 

´´Büyük koalisyonun Almanya için iyi olduğuna inanıyor musunuz´´ sorusuna yüzde 48.6 ´Hayır´, yüzde 30.4 ´Evet´ yanıtını verirken yüzde 20´ye yakını ´Bilmiyorum´ dedi, ya da hiç yanıtlamadı.

´MERKEL AZINLIK HÜKÜMETİNE HAZIRLANSA İYİ OLUR´

SPD Genel Başkan Yardımcısı Thorsten Schäfer-Gümbel, Hür Demokratlar ve Yeşiller ile ´Jamaika koalisyonu´ kurmayı başaramayan CDU/CSU´nun SPD´ye muhtaç tarafken tehditlerle gelmesinin yakışık almadığını, CDU/CSU´nun büyük koalisyon istiyorsa SPD´yi memnun edecek taraf olduğunu artık idrak etmesi gerektiğini söyledi. Schäfer-Gümbel ´´Başbakan Merkel kabul etmek istemese bile azınlık hükümeti güçlü bir ihtimaldir´´ dedi. Bild, böyle bir ihtilaf durumunda seçimden 200 gün sonra Almanya´nın hala hükümet kuramamış halde olabileceği uyarısı yaptı.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor