Tarih: 30.11.2016 11:33

Almanya´da Çevre Bakanlığı´nın Clinton Vakfına yaptığı bağış tartışma yarattı

Facebook Twitter Linked-in

 

Clinton Vakfı´nın yayınladığı son bağışçı listesinde Almanya Federal Çevre Bakanlığı´nın adı 5 milyon dolara kadar yardım yapan kuruluşlar arasında yer aldı.

Bağış bu yılın son 3 ayından önceki zaman diliminde yapıldı.

Buna göre vakfa yapılan yardım tam da ABD´de 8 Kasım´da düzenlenen başkanlık seçimleri için Demokrat Parti´nin adayı Hillary Clinton´ın, Cumhuriyetçi Donald Trump´a karşı yarıştığı sırada gönderildi.

Clinton´ın ekim ayındaki kampanyası sırasında ´küresel liderlerden kimi beğendiğine´ yönelik soruya, Merkel´in ´favori´ siyasetçisi olduğu yanıtını vermesi de şüpheleri çoğaltan bir etken oldu.

´NEDEN ALMANYA ABD´DEKİ SEÇİM KAMPANYASINI FİNANSE ETSİN Kİ?´

Diğer taraftan ABD başkanlık seçimleri sırasında Almanya vatandaşlarının ödediği vergilerle yapılan bu bağış Almanya´da tartışma yarattı.

Merkel´in partisi Hristiyan Demokrat Birlik´ten eski milletvekili ve yurttaş hakları aktivisti Vera Lengsfeld kişisel blogunda 'Açıkça görülüyor ki Alman vergi mükellefleri farkında olmadan Clinton´ın seçim kampanyasını finanse etti' diye yazdı.

Bağış haberini ilk duyuran basın organlarından Die Welt gazetesi de 'Neden Almanya ABD´deki seçim kampanyasını finanse etsin ki?' diye sordu

ALMAN HÜKÜMETİ: PARA, KÜRESEL İKLİM KORUMA PROJELERİNE GÖNDERİLDİ

Ancak Alman hükümeti bağışın ABD´deki seçimlere müdahale amaçlı yapıldığı iddiasını reddetti. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert Twitter´dan yaptığı açıklamada 'Para, Uluslararası İklim İnsiyatifi´nin (ICI) yönetimindeki 2 proje içindi. Clinton Vakfı sadece proje ortağı' dedi.

​Federal Çevre Bakanlığı da Die Welt´e yaptığı açıklamada paranın Clinton Vakfı´nın Kenya ve Etiyopya´da yaptığı ormanlaştırma çalışmalarını destekleme amacıyla gönderildiğini belirtti.

Açıklamada ' Clinton Vakfı ile deneyimlerimiz şimdiye kadar olumlu oldu. Projelerdeki denetlemeler şikayete yol açmadı' dedi.

Bakanlık Deutsche Welle´ye (DW) yaptığı açıklamada da bağış kararını ABD´deki seçimlerden birkaç yıl önce önce aldıklarını vurguladı.

DW´ye konuşan Ulslararası Şeffaflık Örgütü´nden Hartmut Bäumer de Clinton Vakfı´nın bağışçılar listesine bakanlığın adının açıklama yapılmadan koyulmasının yanlış anlaşılmaya neden olduğunu söyledi.

Clinton Vakfı eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından 2011 yılında görevden ayrıldıktan sonra kurulmuştu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —