Almanya´da Deutsche Bank ve Commerzbank Krizi
Dünyanın önde gelen bankalarından Deutsche Bank ve Almanya´nın ikinci büyük bankası Commerzbank ile ilgili olumsuz gelişmeler ekonomi piyasalarını sarstı.
Dünyanın önde gelen bankalarından Deutsche Bank ve Almanya´nın ikinci büyük bankası Commerzbank ile ilgili olumsuz gelişmeler ekonomi piyasalarını sarstı.
Yaklaşık 45 bin çalışanı bulunan Frankfurt merkezli Commerzbank, içinde bulunduğu kriz nedeniyle 2020 yılına kadar yeni bir yapılanmaya gideceğini ve 9 bin 600 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Commerzbank´ın denetleme kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, çok sayıda şubenin yanısıra, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik bankacılık biriminin de kapatılacağı bildirildi.
Yeniden yapılanma kapsamında banka önümüzdeki üç yıl boyunca hisse senedi kâr payı ödemesi de yapmayacak. Commerzbank 2008´deki küresel mali kriz sonrasında milyarlarca Euro´ya ulaşan zarara uğradı ve sıkı mali politikalara rağmen krize sürüklendi.
Deutsche Bank´la ilgili belirsizlik sürüyor
Dünyanın en büyük altıncı özel bankası durumdaki Deutsche Bank´la ilgili belirsizlik ise Alman finans çevrelerinde büyük tedirginliğe neden oluyor. Banka 2008 yılındaki mali krizde Amerikan şirketlerine usulsüz kredi verdiği gerekçesiyle 14 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı. Deutsche Bank yetkilileri Amerika Adalet Bakanlığı´nın talep ettiği bedeli ödemeyeceğini açıklamıştı.
Frankfurt´daki finans uzmanları Deutsche Bank´ın bu parayı ödemesinin bankanın batması anlamına geleceğini öne sürerken, Alman hükümetinin acil bir durumda yüzde 25 hissesini satın alarak bankayı kurtarmayı planladığı haberleri piyasalardaki endişelerin artmasına neden oldu.
Konuyla ilgili haberlere göre Alman Maliye Bakanlığı´nın yanısıra, Avrupa Birliği´nde de ekonomiden sorumlu bürokratlar, bankaya ait bazı birimlerin başka bankalara satılmasını ve satış işlemlerinin devlet garantisi altında yapılmasını planlıyor.
Gerçi Deutsche Bank CEO´su John Cryan kurtarma planını yalanladı ve bankanın kendi kaynaklarının yeterli olduğunu öne sürdü. Ancak Alman basınında çıkan haberlerde John Cyron´un, Başbakan Angela Merkel´le gizli bir görüşme yaptığı ve planın ayrıntılarını görüştüğü iddiaları yer aldı.
2015 yılında 6,8 milyar Euro zarar yazan Deutsche Bank geride kalan aylarda da sermaye konusundaki yetersizliğini aşamayarak ciddi kayıplar yaşamaya devam etti. John Cryan, krizi atlatabilmek için en az 9 bin çalışanın işine son verileceğini ve en az 200 şubenin kapatılacağını duyurmuştu.
Ekonomistler bankanın daha iki yıl önce 30 milyar olarak tahmin edilen piyasa değerinin bu yıl içinde yaklaşık 10 milyar Euro eridiğini belirtiyor. Analistler ABD´deki ceza sorunun yanısıra, son zamanlarda faiz manipülasyonu ve Rusya´da kara para aklama gibi skandallarla gündeme gelen Deutsche Bank´ın hisselerinin bundan sonraki kısa ve orta vadeli dönemde değer kaybedeceğinden yola çıkıyor ve Deutsche Bank´ın içinde bulunduğu durumu 2008´de iflas eden Lehman Brothers´a benzetiyor.
Deutsche Bank bundan bir süre önce Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından “dünyada sistemsel açıdan en riskli banka” ilan edilmişti. Deutsche Bank hisseleri bu hafta boyunca yüzde 6 değer kaybederek Salı günü tarihi düşük seviyesi olan 10,18 Euro´dan işlem gördü. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut´un, Deutsche Bank´ı Ulusal Varlık Fonu ve Türk bankalarının alabileceği yönündeki tweeti, Alman basınının da haberleştirmesiyle Frankfurt´ta da büyük yankı buldu ve banka hisseleri 10,87 Euro seviyesine yükseldi. Yiğit Bulut twitter hesabından “Her zaman Almanlar bankaları ele geçirecek değil. Şimdi onlar için satma zamanı. Üzerinde ciddi bir çalışma yapıp Türk sermayesinin, Türk Varlık Fonu´nun veya Türk Kamu Bankaları Konsorsiyum´unun uygun bir fiyata Deutsche Bank´ı satın alması düşünülebilir” açıklamasında bulunmuştu.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
