• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Almanya´da Yanıt Bekleyen İki Siyasi Soru

Almanya´da Yanıt Bekleyen İki Siyasi Soru

Almanya´nın başkenti Berlin´de siyasetçiler ülkenin en önemli iki politik makamı ile ilgili çok önemli bir soruya odaklanmış durumda.

 

Almanya´nın başkenti Berlin´de siyasetçiler ülkenin en önemli iki politik makamı ile ilgili çok önemli bir soruya odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck´un ikinci dönem için adaylığını koymayacağını açıklamasından sonra, onun yerine kim ya da kimler aday olacak? Ve başbakan Angela Merkel 2017 federal seçimlerinde dördüncü defa başbakan adaylığını kabul edecek mi? Her iki makam konusunda siyasi çevreler gibi basın ve kamuoyu da sabırsızlıkla adayların açıklanmasını bekliyor.

2012´de cumhurbaşkanı seçilen Joachim Gauck, geçen Haziran ayında yaptığı sürpriz açıklamada, ikinci görev dönemi için aday olmayacağını duyurmuştu. Gauck, sağlığının iyi olduğunu, ancak beş yıl daha görev yapmak için gerekli enerji ve canlılığı garanti edemeyeceğini söylemişti. O zamana kadar hemen tüm siyasi partiler, kamuoyunda sevilen Gauck´un görevini sürdüreceğinden yola çıkıyordu.

Bellevue Sarayı´ndaki cumhurbaşkanlığı koltuğu için seçim tarihi 12 Şubat 2017 olarak belirlendi. Bu tarihte bir araya gelecek olan Federal Seçiciler Kurulu yeni cumhurbaşkanını seçecek. Kulislerde şu anda adı en üst sırada bulunan iki isim, Türkiye politikaları konularında çıkışları ile de tanınan siyasetçiler.

Türkiye´te tepkili isim Lammert

Bunlardan ilki Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert. Lammert, geçen yıl 1915 olaylarının 100.yıldönümü, bu sene ise Haziran ayında Federal Meclis´te Ermeni soykırımı oylaması ve Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü´nü ziyareti ile ilgili tartışmalar sürecinde Türkiye´ye yönelik sert eleştirilerde bulunmuştu. Lammert, bu hafta başında Federal Parlamento seçimlerinde aday olmayacağını ve aktif siyaseti bırakmayı düşündüğünü açıkladı.

Bu açıklama muhafazakârlığına rağmen muhalefet tarafından da takdir edilen politikacının, olası cumhurbaşkanlığı adaylığına göz kırpması olarak yorumlandı.

Türkiye-AB müzakerelerinin mimari Steinmeier

Kulislerde adı geçen bir diğer politikacı Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier. Ülkenin yıllardıren sevilen politikacısı listesinde başta olan Sosyal Demokrat Partili Steinmeier, 2005´te Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin başlamasının mimarı olarak da tanınıyor. Ancak son yıllarda yaşanan gelişmeler sonrasında Steinmeier´in Türkiye´ye daha mesafeli yaklaştığı da gözlemlendi.

Öte yandan liberal çevreler tarafından aday olarak adı gündeme getirilen Şark Bilimleri uzmanı ve yazar Müslüman kökenli Navid Kermani´ye Yeşiller Partisi dışında destek pek yok. İran asıllı yazar, Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği´nin 2015 Barış Ödülü´ne layık görülmüştü.

Merkel CDU kurultayında adaylığını açıklayabilir

Berlin´de yanıtsız kalan diğer soru ise, gelecek yıl başbakan adaylarının kim olacağı? Başbakan Merkel, yeniden aday olup olmayacağını Aralık ayında partisi Hıristiyan Demokrat Birlik CDU´nun kurultayında açıklayacak.

Mülteci krizi nedeniyle bir yıldır siyasi kariyerindeki en zor günleri yaşayan Merkel´in aday olmasını, partisinin neredeyse tüm önde gelen isimleri destekliyor. Siyasi yorumcular, Merkel´in parti kurultayında yüksek bir oyla seçilerek, parti içindeki olası bir muhalefetin önünü kesmeyi hedeflediğini, ardından da başbakan adaylığını açıklayacağını ifade ediyor.

Gabriel mi Schulz mu?

Sosyal Demokrat Parti SPD´nin lideri Sigmar Gabriel de, başbakan adaylığını henüz açıklamadı. Kamuoyunda Gabriel´e sempatinin azalması nedeniyle ibre Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz´a dönmeye başladı.

SPD´li çok sayıda siyasetçi, partinin başbakan adayı olma hakkının öncelikli olarak Genel Başkan Gabriel´de bulunduğunu, ancak Martin Schulz´un Merkel´i yenmek için en uygun aday olduğunu dillendirmeye başladı. Kamuoyu yoklamalarında da “Schulz´u başbakan seçerim” diyenlerin oranı yüzde 29, Sigmar Gabriel´i destekleyenlerin oranı ise yüzde 27.

Öte yandan kamuoyu araştırmalarında, “Gelecek Pazar federal seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz? sorusuna CDU diyenlerin oranı yüzde 29,5 olarak belirlendi. SPD yüzde 23 oyla ikinci sırada yer aldı. Sol Parti´nin oy oranı yüzde 12´de, Yeşiller Partisi´nin yüzde 11´de ve Hür Demokrat Parti´nin oy oranı yüzde 6´da kaldı. İslam ve göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif AfD´nin oy oranının ise yüzde 15 bandında olduğu kaydedildi.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor