Almanya`da Yahudiler Huzursuz
Almanyada Müslüman nüfus 3 milyonu Türkiye kökenli olmak üzere 4,5 milyon civarında, ülkede çoğunluğu eski Sovyetler Birliği`nden göç eden 300 bin dolayında da Yahudi yaşıyor.
Ocak ayının başında Paris’te Charlie Hebdo katliamına paralel bir Yahudi marketine düzenlenen saldırı, ardından Kopenhag`daki bir sinagoga ve bir kültür merkezine düzenlenen saldırılar Avrupa`daki Yahudileri derinden sarstı. Bu olaylar sonrasında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Avrupa’daki tüm Yahudilere ‘İsrail’e dönün’ çağrısı yaptı.
Terör eylemleri Almanya’daki Musevileri de huzursuz ediyor, konuyla ilgili tartışmalarda antisemitizmin özellikle Müslüman gençler arasında yaygınlaştığı öne sürülüyor. Hitler döneminde Yahudi soykırımının yaşandığı Almanya’da Musevilere karşı tavırlar ve antisemit saldırılar hemen büyük toplumsal tepkilere neden oluyor.
Konuyla ilgili tartışmalar son olarak Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster’in, ‘Müslümanların yoğun olduğu mahallelerde kipanın tahrik olarak algılanabileceğini ve bu yüzden takılmamasını tavsiye ettiği’ şeklindeki açıklamayla yeni bir boyut kazandı. Kipa Musevi erkeklerin sinagoglarda ve sokakta başlarına taktıkları takkeye verilen isim.
Schuster’in açıklaması hem destek buldu hem de tepkiyle karşılandı. Yahudi cemaatinden temsilciler kendilerine yönelik sataşma ve saldırıların eskiden aşırı sağcı Almanlar’dan geldiğini, son yıllarda ise Müslüman göçmenler tarafından yapılan antisemit sözel ve fiziksel saldırılarda büyük bir artış olduğunu öne sürdüler.
Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, Almanya’da yaşayan Yahudilerin yüzde 32’si Yahudi düşmanlığının ‘güçlü’ bir şekilde arttığı, yüzde 36’sı da ‘az’ oranda arttığı kanısında.
Konuyla ilgili somut verilere göre, Almanya genelinde Yahudi düşmanı saldırılarda gerçekten bir artış var. 2013’de kayıtlara geçen toplam 1275 olay var, ancak Federal Hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre bunlardan 1218’i aşırı sağcı Almanların adının karıştığı eylemler, Müslüman kökenliler ise sadece 57 olaya neden olmuş.
Ancak güvenlik birimleri de son iki yıl içinde İsrail`in Gazze operasyonunu kınamak ve Filistin halkına destek olmak amacıyla düzenlenen yürüyüşlerde, Yahudi karşıtı ifade ve davranışların arttığını, aynı şekilde sosyal medyada da antisemitizmin adeta olağan olarak görüldüğünü ifade ediyorlar.
Uzmanlar antisemitizmin artışına bir neden olarak, Almanya’dan da izlenebilen Arap televizyonlarının Yahudi aleyhtarı programlar yayınlamalarını ve propaganda yapmalarını gösteriyor.
Bu duruma rağmen, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ve Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster’in ifadelerini doğrudan ya da dolaylı olarak eleştirenler de var. Nitekim Başbakan Angela Merkel, Almanya hükümetinin ve yetkili makamların, ülkedeki Yahudilere ait kurumların ve Yahudi vatandaşların güvenliğini sağlayacağını vurguladı ve Yahudilerin yeniden Almanya`da yaşamasından mutluluk duyduğunu belirtti.
Alman İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, İslam`ın antisemitizmi yasakladığını ve son zamanlarda yapılan açıklamaların Müslümanları töhmet altında bıraktığını savunuyor.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
