Tarih: 12.01.2018 14:41

Almanya´dan Rusya karşıtı yaptırımların aşamalı iptali önerisi

Facebook Twitter Linked-in

 

Gabriel´in, Almanya Ekonomisi Doğu Komisyonu´nun resepsiyonunda yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna´nın doğusunda uzun vadeli ateşkes sağlanması, Rusya´ya uygulanan yaptırımların hafifletilmesinin ´anahtarı´ olabilir.

Alman bakan, 'Eğer Rusya buna (çatışma bölgesinde uzun bir ateşkes sağlanmasına) hazırsa, o zaman bunun karşılığında bir şey almalı' dedi. Diğer taraftan Gabriel, ekonomik yaptırımlarının hepsinin bir anda kaldırılmasınıysa ´gerçeklikten kopuk bir fikir´ olarak nitelendirdi.

Yaptırımların, aşamalı olarak getirildikleri gibi, aşamalı olarak iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Gabriel´e göre iptal sürecinin, Ukrayna´nın doğusu için yapılan barış planı olan Minsk Anlaşması´nın yüzde 100 yerine getirilmesinden önce başlaması gerekiyor. 

Ukrayna´nın doğusundaki Donbass bölgesinde hükümet güçleri ile bağımsızlık yanlısı milisler arasında yaşanan çatışmalar yüzünden 2014´te Rusya´ya karşı yaptırım kararları almıştı. Yaptırımlar aşamalı olarak genişletilip son olarak Aralık 2017´de 31 Temmuz 2018´e kadar uzatılmıştı. Brüksel, yaptırımların iptali için Minsk Anlaşması´nın yerine getirilmesini şart koşuyor.

Ukrayna´nın doğusundaki çatışmaların tarafı olmadığını, bu nedenle Minsk Anlaşması´nın da tarafı olamayacağını defalarca söyleyen Rusya ise kendisine yaptırım getiren Avrupa ülkelerine karşı yaptırım olarak bazı gıda ürünleri için ambargo uyguluyor.

Almanya, Rusya´nın gıda ambargosundan ekonomisi en çok etkilenen AB ülkelerinden biri.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —