Tarih: 17.07.2019 10:21

Almanya´nın yeni savunma bakanı Kramp-Karrenbauer

Facebook Twitter Linked-in

 

Ursula von der Leyen´in Savunma Bakanlığı görevinden ayrılarak AB Komisyonu başkanlığına seçilmesinin ardından Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Almanya´nın yeni Savunma Bakanı oluyor. Daha önce kabinede yer almayacağını ve sadece genel başkanlık görevine yoğunlaşmak istediğini açıklayan 56 yaşındaki Kramp-Karrenbauer´in bu göreve getirilmesi Berlin´de sürpriz bir gelişme olarak yorumlandı. 

DW Türkçe´de yer alan habere göre Kramp-Karrenbauer´in bakanlık görevine getirilmesiyle ilgili ilk değerlendirmeyi CDU´nun Bavyera eyaletinde örgütlü kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik´in (CSU) genel başkanı Markus Söder yaptı. Söder, bunun güçlü bir çözüm olduğunu belirterek Kramp-Karrenbauer´in hükümete yeni ivme kazandıracağını söyledi.

HÜR DEMOKRATLARDAN TEPKİ

Muhalefetteki Hür Demokrat Parti´nin (FDP) savunma uzmanı olan milletvekili Marie-Agnes Strack-Zimmermann ise Kramp-Karrenbauer´in uzun süre hükümette yer almayacağını söylemesinin ardından şimdi bu görevi kabul etmesinin inanılırlığına zarar verdiğini savundu. 

FDP Meclis Grup Başkanı Alexander Graf Lambsdorff da Kramp-Karrenbauer´in seçilmesini ‘Alman ordusu ve NATO ortakları açısından uygunsuz bir karar´ olarak nitelendirdi. Lambsdorff, 'Annegret Kramp-Karrenbauer´in dış politika, güvenlik ve savunma politikaları konusunda hiçbir deneyimi yok. Alman ordusuna ve inanılırlığına saygı başka bir şey' şeklinde konuştu.

Alman haber ajansı dpa´nın edindiği bilgilere göre Alman hükümetinde başka bir görev değişikliği planlanmıyor. Kramp-Karrenbauer´in görevini bugün Cumhurbaşkanlığı´nda düzenlenecek törenle resmen devralması bekleniyor. Ayrıca bugün 65. doğum gününü kutlayacak olan Başbakan Angela Merkel de başbakanlık koltuğunun halefi olarak işaret ettiği Kramp-Karrenbauer´i kabul edecek.

ALMAN HÜKÜMETİNİN ‘FIRLATMA KOLTUĞU´

Savunma Bakanlığı için daha önce CDU genel başkanlığına da aday olan, ancak seçilemeyen Sağlık Bakanı Jens Spahn´ın adı geçiyordu. Almanya´da siyaset uzmanları tarafından ‘fırlatma koltuğu´ olarak adlandırılan Savunma Bakanlığı, Alman hükümetinin en zor makamı olarak kabul ediliyor. 

Savunma Bakanlığı görevinden ayrılarak AB Komisyonu başkanlığına seçilen Ursula von der Leyen, Almanya´nın ilk kadın Savunma Bakanı´ydı. Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu´nda Salı akşamı yapılan oylamada 383 parlamenterin oyunu alarak Komisyon başkanlığına seçildi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —