• BIST 100

    10101,62%0,45
  • DOLAR

    32,26% -0,05
  • EURO

    34,85% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2433,32% 0,36
  • Ç. ALTIN

    3919,83% -0,11

‘Alternatif Aramak Zorunda Kalacağımız Noktadayız´

‘Alternatif Aramak Zorunda Kalacağımız Noktadayız´

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Halep´e saldırıların sürmesi nedeniyle ABD´nin Rusya ile yürüttüğü Suriye görüşmelerini askıya almanın eşiğinde olduğunu söylemişti.

 

Başkan Barack Obama, Rusya ve Şam rejiminin Halep´te sivilleri hedef alan saldırılarını “barbarca” diye niteleyerek kınadı. Obama, dün akşam konuyu Almanya Başbakanı Angela Merkel´le telefonda konuştu. Her iki lider de Şam rejimiyle Rusya´nın çatışmaları sona erdirmede ve sivillere yardım ulaştırılmasında sorumluluğu olduğu görüşünde birleştiler.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Halep´e saldırıların sürmesi nedeniyle ABD´nin Rusya ile yürüttüğü Suriye görüşmelerini askıya almanın eşiğinde olduğunu söylemişti.

Kerry bu açıklamayı, Rusya´nın Suriye´de, Halep kentine yönelik hava saldırılarını kesmeyeceğini duyurması sonrasında yaptı. Washington´da bir konferansa katılan Kerry, bombardıman sürerken Rusya ile ikili görüşmeler gerçekleştirmenin mantıksız olduğunu söyledi. Görüşmeleri askıya almanın eşiğinden olduklarını açıklayan ABD Dışişleri Bakanı, “Alternatif yollar aramak zorunda kalacağımız noktadayız,” dedi.

Rusya, Halep´in doğusunu ele geçirmek isteyen Esat güçlerine desteğini sürdürürken Birleşmiş Milletler, kentteki durumun içler acısı olduğunu ve yüzlerce insanın tıbbi yardım almaları için tahliye edilmesi gerektiğini duyurdu. Çatışma bölgesinde yaklaşık 250 bin Suriyeli kapana kısılmış durumda.

Birleşmiş Milletler´in Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi Ezzeldin Remzi, Halep´teki gıda stoklarının erdiğini, bir çok fırının kapandığını ve sadece 14 bin kumanyanın kaldığını açıkladı.

ABD ve Avrupa Birliği, Moskova´yı çatışmaları durdurabilecek diplomatik çabaları baltalamakla suçluyor.

ABD´nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Samantha Power, hafta başında Rusya´yı barbarlıkla suçladı. Power, “Çocuklar terörist değil, ekmek kuyruğunda bekleyenler terörist değil, kurtarma görevlileri ya da hastane çalışanları da terörist değil,” dedi.

Kremlin ise bu iddiaları reddediyor. Hükümet sözcüsü Dimitri Peskov, 9 Eylül´deki çatışmaların kesilmesi anlaşmasını yenilemek için bir anlaşmaya varmak istediklerini söyledi ancak Washington´ın son açıklamalarının yapıcı olmadığını savundu.

Rusya, Halep´te 48 saatlik bir ateşkesi destekliyor ama ABD´nin teklif ettiği gibi uzun süreli bir ateşkesten yana değil. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ateşkesin bir hafta sürmesinin militanlara yeniden örgütlenme ve güç takviyesi şansı yaratacağını savundu.



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor