Amerikanın Türkiyeden Talepleri Netleşiyor
Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Türkiyeden beklentilerini İncirlik Hava Üssünün IŞİDe yönelik hava saldırılarına açılması ve ılımlı Suriye muhalefetine eğitim ve teçhizat verilmesi konusunda anlaşılması olarak sıraladı.
Güney Amerika ülkelerine çıktığı ziyaret sırasında konuşan Hagel bu konunun bu hafta Ankara’da Amerikan heyetinin Türk yetkililerle görüşmesi sırasında açıldığını bildirdi. ABD Savunma Bakanı da Türk yetkililerin ısrar ettiği tampon bölge konusunun şu anda ciddi bir şekilde düşünülmediğinin altını çizdi, ancak bu konuda tartışmalara açık olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin “askeri kapasitesinin” IŞİD’e karşı savaşta önemli değere sahip olduğunu vurgulayan Hagel, Suriye sınırına yakın olan İncirlik üssünün kullanıma açılmasını istedi.
Amerikalı liderler IŞİD’le mücadele stratejisine Türkiye’nin daha fazla katkı yapmasını bekliyor. Amerika, IŞİD’in Türkiye sınırında saldırılarını yoğunlaştırdığı Suriye’deki Kürt kenti Kobani’nin düşmesini önlemek amacıyla bombardımanını yoğunlaştırdı. Washington Türkiye’nin kara birlikleri sağlaması konusunda fazla ısrar etmiyor, çünkü Türk birliklerinin yalnızca IŞİD değil, bölgedeki PKK ve PYD’ye bağlı militanlarla da çatışmaya girmesinden kaygı duyuyor.
Öte yandan Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele için kurduğu uluslararası koalisyonu koordine etmekle görevlendirdiği özel temsilci John Allen ve yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk, Ankara’daki temaslarının ikinci gününde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi.
Allen ve McGurk’ün Temasları
Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada görüşmelerin “yapıcı ve detaylı” geçtiği bildirildi. Amerikan heyeti ve Türk yetkililerin IŞİD’e karşı askeri alandaki çabaları genişletmeye yönelik bir takım tedbirleri ele aldığı belirtilen açıklamada, Amerikalı bir askeri planlama ekibinin gelecek hafta başında Ankara’ya gideceği ve Türk askeri yetkililerle görüşmeleri sürdüreceği bildirildi. Açıklamada “her iki taraf da IŞİD`le mücadeleye ilişkin dinamik ve derinleşen ikili istişare sürecimizi; askeri destek, yabancı savaşçılarla mücadele, finansmanın engellenmesi, insani yardım ve IŞİD’in mesajları ile retoriğinin gayri meşru hale getirilmesi konularını da kapsayan bir dizi çok yönlü girişim aracılığıyla sürdüreceğimize dair mutabakata varmışlardır. General Allen ve Özel Temsilci Yardımcısı McGurk; Irak ve Suriye`deki IŞİD krizi nedeniyle Türkiye`nin yaptığı fedakarlığı takdir ettiklerini de belirterek, NATO müttefikleri olan Türkiye ve ABD arasındaki tarihi ve sağlam ortaklığı vurgulamışlardır” denildi.
Dün olağan basın brifinginde konuşan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de, Türkiye’den beklentileriyle ilgili olarak, Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele stratejisi çerçevesinde ortaya koyduğu beş aşamalık plana dikkati çekmiş, Türkiye’den daha kapsamlı askeri rol oynamasını, terör finansmanının önüne geçmesini, yabancı savaşçıların terör örgütlerine katılmasını önlemesini, insani yardımlara devam etmesini, IŞİD’in aşırı görüşlerini meşrulaştırma çabalarını önlemesini beklediklerini söylemişti.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
