• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Amerika 2016´da 10 Bin Suriyeli Mülteci Kabul Etti

Amerika 2016´da 10 Bin Suriyeli Mülteci Kabul Etti

Başkan Obama´nın Amerika´ya 2016 mali yılı içinde 10 bin Suriyeli mülteci yerleştirme planı planlanandan bir ay önce gerçekleşti. Açıklama Başkan Obama´nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve Dışişleri Bakanı John Kerry´den

 

Başkan Obama´nın Amerika´ya 2016 mali yılı içinde 10 bin Suriyeli mülteci yerleştirme planı planlanandan bir ay önce gerçekleşti. Açıklama Başkan Obama´nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve Dışişleri Bakanı John Kerry´den geldi.

Obama´nın mülteci kabul programı, sık sık Cumhuriyetçi Başkan Adayı milyarder işadamı Donald Trump´ın eleştiri oklarına hedef oldu. Trump, kampanya konuşmalarında Suriyeliler´in Amerika için güvenlik tehdidi oluşturduğunu, aralarına teröristlerin sızmış olabileceğini öne sürdü, Müslümanlar´ın Amerika´ya girişinin yasaklanması gerektiğini savundu. 30´dan fazla eyaletin valileri de Müslümanlar´ın bölgelerine yerleşmesini engelleme kararı aldı. Hukukçulara göre, valilerin böyle bir karar alma yetkisi yok.

Başkan Obama´nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, geçtiğimiz beş yıl içinde 5 milyondan fazla Suriyeli´nin iç savaş yüzünden ülkelerini terketmek zorunda kaldığını hatırlattı. Rice, bu mültecilerin çoğunun çok zor koşullar altında başka ülkelerde yaşadıklarını belirtti. Ürdün´e 660 bin, Türkiye´ye üç milyona yakın mülteci sığındı.

Susan Rice´a göre, Amerika yıl sonuna kadar Suriye´nin dışındaki ülkelerden toplam 85 bin mülteci kabul edecek. Bu mültecilerin Burma, Demokratik Congo Cumhuriyeti, El Salvador, Irak, Somali ve Ukrayna dahil çok çeşitli ülkelerden gelmesi bekleniyor.

Rice´ın verdiği bilgiye göre, Eylül ayında New York´ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında Başkan Obama bir küresel mülteci zirvesi toplamayı planlıyor. Obmama´nın umudu, mültecilere yapılan uluslararası yardımın artmasını ve mülteci yerleştirme programlarının kapsamının genişletilmesini sağlamak. Ancak Amerika çok az mülteci aldığı gerekçesiyle tüm dünyada sık sık eleştiriye uğruyor.

Susan Rice, dünyada 65 milyon yerinden yurdundan olmuş sığınmacı bulunduğunu, bunların 21 milyonunun mülteci sayıldığını ve bu büyük sayıların çok ciddi bir küresel sorun haline geldiğini kabul etti. Rice, Amerika´nın diğer ülkelerle bu konuda işbirliği yapmak için Biurleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları sırasında düzenleyeceği zirveden çok umutlu olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı John Kerry de Amerika´nın 10 bin Suriyeli mülteci kabul etme programını tamamlamasından memnunluk duyduğunu söyledi. 1975 yılından buyana 3 milyon 200 bin mülteci kabul ederek Amerikan toplumuna entegre ettiklerini belirten Kerry, göçmenlerin Amerikan toplumunu daha güçlü ve çoğulcu bir toplum haline getirdiğine dikkati çekti.

Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye krizine diplomatik yollarla barışçı bir çözüm bulunmasının önemini vurguladı ve mültecilere yapılan yardımlar kadar Suriye içinde tehlikede olan gruplara desteğin de önemli olduğunu kaydetti.

Kerry, mültecilere kucak açan Suriye´nin komşuları Türkiye, Lübnan ve Ürdün´ün desteklenmesi için daha çok çaba gösterilmesinin şart olduğunun da altını çizdi. Kerry dünyanın bütün çatışma bölgelerinde mültecilerin içinde bulunduğu koşulların düzeltilmesi için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini de vurguladı. Dışişleri Bakanı da Başkan Obama´nın New York´ta liderlerle yapacağı zirveden çok umutlu olduğunu belirtti.

 



20° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor