Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Suudi Arabistan (SA) Silah Anlaşmasının Ekonomi Politiği
ABD ile SA arasında 20 Mayıs 2017´de 10 yıllık 350 milyar dolar büyüklüğündeki “stratejik vizyon” anlaşması ve hemen yürürlüğe girecek olan 110 milyar dolarlık silah anlaşması, uluslararası ilişkiler uzmanlarının terminolojisi i
ABD ile SA arasında 20 Mayıs 2017´de 10 yıllık 350 milyar dolar büyüklüğündeki “stratejik vizyon” anlaşması ve hemen yürürlüğe girecek olan 110 milyar dolarlık silah anlaşması, uluslararası ilişkiler uzmanlarının terminolojisi ile ABD´nin Trump döneminde Ortadoğu´daki dış ilişkiler politikasının yumuşak güç olmayacağını ve ABD´nin Ortadoğu´da askeri ve ekonomi politik angajmanının derinleşeceğine işaret etmektedir. Silah anlaşması sınır güvenliği için tank ve helikopter, kıyı güvenliği için sahil güvenlik gemileri, istihbarat toplamakta kullanılacak hava araçları, bir füze savunma radar sistemi ve siber güvenlik araç-gereçlerini kapsamaktadır. Bu anlaşmanın askeri ilişkiler anlamında önemi bir boyutu, Obama yönetiminin Eylül 2016´da SA ile 115 milyar dolarlık anlaşmayı onaylamasından sonra, Yemen´de süren savaşta insan hakları ihlalleri nedeniyle anlaşmada kapsanan bazı silahları satmaması sonrasında daha geniş bir silah paketini kapsıyor olmasıdır. Özellikle, İran´ın sahip olduğu füze sistemleri göz önüne alındığında, anlaşmaya son anda eklenen füze savunma sisteminin İran´a karşı bir manevra olduğu da söylenebilir. Bu anlaşmanın bu çerçevedeki bir diğer önemli yanı, İran´da Ruhani´nin seçim zaferinin İran halkının hem nükleer anlaşmayı hem de ekonomik ve politik anlamda normalleşmeyi ve uluslararası sistemle yeniden entegre olmayı onayladığı ve bölgede göreli olarak daha istikrarlı bir dönem umudunun taşındığı bir döneme rastlamasıdır. Anlaşmanın İran ile ilişkisi ile ilgili çelişkili açıklamalar yapılmasında karşın, ABD Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada temel amacın İran´ın bölgede artan etkisi ve İran ilişkili tehditler karşısında SA´ın ve Körfezin uzun dönemli güvenliğini desteklemek ve SA´ın bölgedeki terörizm karşıtı faaliyetlere katkı sağlayarak ABD askeri güçlerinin yükünü azaltmak olduğu vurgulanmaktadır. ABD dış işleri bakanı Tillerson bu çerçevede, anlaşmanın ortak düşmanları için terörü finanse etmemeleri konusunda güçlü bir mesaj olduğunu ve daha önemlisi dünyanın bu bölgesinde güvenliği sağlamanın Amerikan halkına olan maliyetini azaltacağını ifade etti.
Bu anlaşmanın askeri boyutu dışındaki önemi, Trump´ın hem ulusal ekonomi politikalarının hem de Ortadoğu´ya ekonomi politik yaklaşımının ipuçlarını içermesidir. Trump anlaşmayı, “ABD´de milyarlarca dolarlık yatırım ve iş” olarak tanımladı. Anlaşma ile SA yanlınızca ABD´den askeri malzeme almayı taahhüt etmiyor, aynı zaman Amerikan Şirketlerini bu malzemeyi SA´da kurmak üzere istihdam etmeyi de taahhüt ediyor. Anlaşma SA´a hemen 110 milyar dolarlık ve gelecek on yılda 350 milyar dolarlık askeri malzeme satışını, ortak vizyon deklarasyonunu, iki ülke özel sektörleri arasında ekonomik işbirliğini ve savunma işbirliğini kapsamaktadır. Böylece, anlaşma Amerikan Şirketleri için SA ve diğer Körfez ülkelerinde yeni ekonomik olanaklar ve ABD´de savunma sanayi temelli sektörlerde on binlerce yeni iş yaratma olanağı yaratmaktadır. Öte yandan anlaşmanın ekonomi-ideolojik bir içeriği de söz konusudur. Trump´ın damadı ve danışmanı Kushner, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinden biri olan ve ABD-SA silah satışı anlaşmasında önemli bir üretici olan Lockheed Martin şirketinin başkanını arayarak fiyat kırmalarını talep etmiş ve fiyat iskontosu almıştır. Bu durum ABD´de hükümetin doğrudan serbest piyasaya ve fiyat oluşumuna müdahalesi olarak değerlendirilmektedir. Bu şirket de anlaşmayı SA´ın 2030 Vizyon programına doğrudan bir katkı ve ABD´de yeni ekonomik sektörlerde binlerce yüksek nitelikli iş yaratılması olanağı olarak değerlendirmektedir. Anlaşmanın Trump´ın ulusal ekonomi politikası için bir diğer önemi, SA´nın ABD´de altyapı yatırımları için 50 milyar dolara yakın yatırım yapmayı planlıyor olmasıdır. Trump´ın 1 triyon dolar tutarındaki alt yapı yatırım planı göz önüne alındığında böylesine büyük bir finansman kanalı, anlaşmanın en öneli ekonomi politik geri planlarından birisini oluşturmaktadır.
Haberin devamı : http://www.orsam.org.tr/index.php/Content/Analiz/5106?s=orsam|turkish
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
