Tarih: 07.05.2017 21:48

Amerika ve Rusya Suriye´de Hava Güvenliği Anlaşmasını Tekrar Hayata Geçiriyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Amerika ve Rusya, Suriye hava sahasında iki ülkenin savaş uçaklarının çarpışmasının önlenmesine yönelik daha önceki anlaşmayı yeniden hayata geçirme kararı aldı.

Washington ve Moskova´dan yapılan açıklamalara göre, anlaşmanın yeniden yürürlüğe konmasına dair mutabakat, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile Rus Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov arasındaki telefon görüşmesinde sağlandı.

ABD ile Rusya arasında aava güvenliği anlaşması ilk olarak Ekim 2015´te, Rusya´nın Suriye´de hava operasyonlarına başlamasından sonra imzalanmıştı. Anlaşma geçen ay, ABD´nin Esat rejimini hedef alan hava saldırısının ardından Rusya tarafından askıya alınmıştı.

İki generalin görüşmede ayrıca Rusya, Türkiye ve İran arasında varılan Astana anlaşmasını konuştuğu belirtildi.

Astana´daki görüşmelere doğrudan katılmayan ama temsilci bulunduran ABD yönetimi, Suriye´de çatışmasızlık bölgeleri kurulması konusunda varılan mutabakatın başarısı konusunda “temkinli” olduğunu kaydetmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, İran´ın sözde “garantör” sıfatıyla sürece katılımından kaygılı olduklarını belirtmişti.

Pentagon´dan bir sözcü, Dunford ve Gerasimov´un görüşmede, “Suriye´de operasyonların birbirleriyle çatışmamasına olan bağlılıklarını vurguladıkları” ve temas halinde kalma sözü verdiklerini bildirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —