• BIST 100

    10071,96%-0,11
  • DOLAR

    32,38% -0,10
  • EURO

    34,68% -0,32
  • GRAM ALTIN

    2404,51% -1,24
  • Ç. ALTIN

    3885,31% -0,65

Amerikalı Seçmen Trump´ın Ülkeyi Birleştirmekten Çok Böldüğünü Savunuyor

Amerikalı Seçmen Trump´ın Ülkeyi Birleştirmekten Çok Böldüğünü Savunuyor

Quinnipac Üniversitesi´nin düzenlediği ankete katılan seçmenlerin yüzde 62‘si, Trump´ın Amerika´daki bölünmeleri daha da derinleştirdiğini düşünüyor. Yüzde 31 ise bunun tersi görüşü savunuyor.

 

Amerikan seçmeninin neredeyse üçte ikisi, Başkan Trump´ın Amerika´yı birleştirmekten çok böldüğünü düşünüyor.

Quinnipac Üniversitesi´nin düzenlediği ankete katılan seçmenlerin yüzde 62‘si, Trump´ın Amerika´daki bölünmeleri daha da derinleştirdiğini düşünüyor. Yüzde 31 ise bunun tersi görüşü savunuyor.

Anket, Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde bu ay beyaz ırkın üstünlüğünü savunan gruplarla bu gruplara karşı çıkanlar arasında yaşanan şiddet olaylarından sonraki kamu görüşünü yansıtıyor. Charlottesville´de genç bir kadın, alternatif sağ gruplardan birine mensup bir saldırganın aracını kalabalığın üzerine sürmesi sonucu yaşamını yitirmişti.

Irkçı şiddet olayları hakkında birkaç kez görüş beyan eden Trump, her gün farklı bir tavır sergileyerek tartışma konusu oldu. Amerikan toplumunun birçok katmanının tepkisiyle karşılaşan Trump, en son Charlottesville´deki olaylarda ”her iki tarafın” da suçlu olduğunu söylemişti.

İç Savaş ayrışmalarının hatıraları

Başkan Trump, Charlottesville´de hem ırkçı gruplar hem de ırkçılık karşıtları içinde şiddet eylemlerini kışkırtan kişiler olduğunu iddia etti. Olaylar, aşırı sağcı grupların 19‘uncu yüzyıl ortasındaki Amerikan İç Savaşı sırasında köleliği savunan Güney yani Konfederasyon ordularının komutanı Robert E. Lee´nin heykelinin kaldırılmasına karşı çıkması üzerine patlak vermişti.

Trump´ın görüşlerine Charlottesville Emniyet Müdürü de katıldı. Emniyet müdürü, 11 Ağustos gecesi elleri meşaleli aşırı sağcı protestocular ve bu gruplara karşı çıkanlar arasında çatışmalar patlak verdiğinde, ”Kalabalık içinde karşılıklı şiddet eylemleri içinde olanlar vardı” dedi. Başkan Trump, birkaç kez beyazların üstünlüğünü savunan grupları kınadı ve her türü ırkçı hissin ”şer” olduğunu ifade etti. Ancak Başkan Trump´ın Charlottesville´de bir kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddet eylemlerinden sonra her iki tarafta da şiddet yanlıları bulunduğunu iddia etmesi büyük tepki çekti.

Ankete katılan seçmenler, ”Trump´ın Charlottesville olaylarına verdiği tepki hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusuna yüzde 60 oranında ”onaylamıyorum,” yüzde 32 oranındaysa ”onaylıyorum” şeklinde yanıt verdi.

Amerika´da ırk kaynaklı gerginlikler artıyor mu?

Ankete katılanların yüzde 59´u ise Trump´ın aldığı kararların ve sergilediği davranışların beyaz ırkın üstünlüğünü savunan grupları cesaretlendirdiğini düşünüyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 3´ü Trump´ın söz ve davranışlarının beyaz ırkçılar üzerinde olumsuz etkileri olduğu görüşünde. Yüzde 35‘lik bir kesim ise Trump´ın açıklamalarının bu gruplar üzerinde etkisi olmadığını söylüyor.

Quinnipac Üniversitesi Kamuoyu Araştırmaları Direktör Yardımcısı Tim Malloy, Charlottesville olaylarının ve Trump´ın olaylar hakkındaki görüşlerinin, Amerika´daki ırksal gerginliklerin tırmandığı şeklinde bir algı oluşturduğunu kaydediyor.

Malloy, ”İş bitirici olma özelliği nedeniyle seçilen, ancak şu anda bölücü olarak kabul edilen Trump´ın aldığı kamuoyu destek oranı son derece düşük. Trump ayrıca pek çok meseleyi çözme becerisi konusunda da düşük puan alıyor” diyor.

Son iki haftadır çıkan haberler, beyaz ırkçılara karşı olan ve Amerika´nın ırkçı geçmişini yansıtan anıt ve heykellerin kaldırılması için düzenlenen kampanyaya odaklanıyor. Ancak anket sonuçları, Amerikan İç Savaşı´nın kaybeden tarafı olan Güney yani Konfederasyon´a ait anıt ve heykellerin kaldırılması için geniş kapsamlı kamuoyu desteği olduğuna dair bir sonuç içermiyor.

Çoğu vatandaş heykellerin kalmasını istiyor

Quinnipac Üniversitesi anketi, katılımcı seçmenlerin yüzde 39‘unun Konfederasyon geçmişine ait heykellerin kaldırılmasını desteklediğini ortaya koyuyor. Yüzde 50‘lik bir kesim ise bu görüşe katılmıyor. Ankete katılanların yüzde 10´u ise çekimser seçeneğini işaretledi.

Amerikan kamu radyo ve televizyonları ve Marist Üniversitesi tarafından düzenlenen bir başka anket ise katılımcıların yüzde 62‘sinin Konfederasyon heykellerinin kaldırılmaması gerektiğini savunduğunu bildiriyor. The Economist dergisinin yaptığı bir başka anketse katılımcıların yüzde 48‘inin Konfederasyon komutanı Robert E. Lee´nin Charlottesville´de bir parkta bulunan heykelinin kaldırılmaması gerektiğini düşünüyor. Katılımcılarn yüzde 30´u heykelin kaldırılmasından yana olduklarını belirtirken yüzde 22, fikir beyan etmiyor.

Başkan Trump, kendisini haksız yere eleştirdiğini iddia ettiği haber medyasını ve gazetecileri eleştirmek için ”sahte haber” sözünü kullanıyor. Quinnipac Üniversitesi´nin anketine göre Amerikan kamuoyunun çoğunluğu Trump´a katılıyor. Katılımcı seçmenlerin yüzde 55´i, medyanın Trump´la ilgili haber yapma tarzına katılmadıklarını belirtirken, yüzde 40‘lık bir kesim, haber medyasıyla aynı görüşte olduklarını beyan ediyor.

Ancak katılımcıların yüzde 62´si, Trump´ın gazeteciler hakkındaki öfke dolu söz ve üslubundan memnuniyet duymadıklarını bildiriyor. Ankete katılanların yüzde 35´i ise Trump´la aynı fikirde olduklarını söylüyor.

Seçmenler ayrıca haber medyasına, gerçekleri aktarma konusunda Trump´tan daha çok güvendiklerini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 10´u ise Trump´a mı yoksa haber medyasına mı güvenecekleri konusunda kararsız olduklarını söylüyor.

Quinnipac Üniversitesi anketi, 17-22 Ağustos tarihleri arasında yapıldı.

 


16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor