• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Amerikalılara göre, ABD Ortadoğu´daki etkinliğini kaybediyor

Amerikalılara göre, ABD Ortadoğu´daki etkinliğini kaybediyor

ABD´de yapılan yeni bir ankete göre Amerikan halkının yüzde 69´u, ülkenin Ortadoğu´daki etkinliğini Rusya, İran ve Çin gibi ülkelere bıraktığını düşünüyor.

 

Amerikan ´The Hill´ haber sitesinde yer alan ve Harvard CAPS ile Harris Poll firmalarının yaptığı anket, Amerikan dış politikasıyla ilgili ilginç verileri ortaya koydu. Buna göre, ankete katılan yetişkin Amerikalıların yüzde 69´u, ABD´nin Ortadoğu´daki etkinliğinin giderek azaldığını, Rusya, İran ve Çin gibi ülkelerin etkilerini artırdığını düşünüyor. 

ABD´nin son dönemde Ortadoğu ile ilgili aldığı kararların bu süreçte etkili olduğuna işaret edilen haberde, Donald Trump yönetiminin özellikle İran´la nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Kudüs kararının yansımalarına dikkat çekildi.

´İRAN´LA NÜKLEER ANLAŞMA YENİDEN MÜZAKERE EDİLMELİYDİ´

Anketin İran´la ilgili bölümünde ise Trump yönetimine destekten çok eleştiri geldi. Ankete katılanların yüzde 54´ü İran´la nükleer anlaşmadan çıkmak yerine anlaşmanın yeniden müzakere edilmesinin daha doğru olacağını savundu. Trump´ın İran kararına tam destek verenlerin oranı ise yüzde 46 düzeyinde kaldı.

Ancak katılımcıların yüzde 65´inin, İran´ın nükleer anlaşmaya sadık kalmadığı görüşünü beyan etmesi de dikkat çekti.

KUDÜS KARARINA DESTEK

Öte yandan Trump yönetiminin Tel Aviv´deki ABD üyükelçiliğini Kudüs´e taşıması kararı, Amerikan halkından destek gördü. Ankete göre katılımcıların yüzde 60´ı Kudüs kararını desteklerken, yüzde 40´ı ise kararı doğru bulmadıklarını dile getirdi. 

Aynı ankette Gazze Şeridi´nde İsrail askerlerinin katliamına yönelik sorularda ise şiddetin sorumlusunun Hamas olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 49, ABD´nin sorumlu olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 29, İsrail´in olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 22 olarak gerçekleşti.

Anketin 21-22 Mayıs günlerinde bin 347 Amerikalı seçmen üzerinde yapıldığı kaydedildi.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor