• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

‘Amerikalıların Irak´ta teröristlere ihtiyacı var´

‘Amerikalıların Irak´ta teröristlere ihtiyacı var´

Irak´ın Anbar vilayetinin meclis üyelerinden Farhan Muhammed el Dulaimi, IŞİD üyelerinin halen çöllük bölgelerden yararlanarak gizlice Suriye-Irak sınırı geçtiğini belirterek, 'Bu hareketler Amerikan hava kuvvetlerinin gözü önünde yaşa

 

Dulami´nin söz konusu açıklamasını değerlendiren Iraklı strateji uzmanı Ahmed eş-Şarifi ise, Sputnik´e açıklamasında, 'Gelen tüm bilgiler, Amerikalıların teröristlerin faaliyetine göz yumduğunu gösteriyor. Güvenlik tehdidi, Amerikalılar tarafından Irak´ta alınan kararlara etki aracı olarak kullanılıyor, misal hükümetin kurulması gibi. IŞİD, ABD için Bağdat´a baskı için yatırım projesi' dedi. 

Irak´ın, Amerikan ulusal güvenliğini sağlama politikasının bir parçası olduğunu belirten eş-Şarifi, 'ABD, öncelikle Başkan Donald Trump´ın İran ve Çin´i zapt etme stratejisini hayata geçirmek, sonra da Rusya´nın Suriye´deki varlığına karşı koymak için Irak´a ihtiyaç duyuyor. Teröristler tümüyle yok edildikten sonra bile Rusya´nın Suriye´den gitmeyeceği herkes için açık. Bu, uzun vadeli stratejik işbirliğine bir örnek. ABD, Irak´a kök salmak için mümkün olan her şey yapıyor. Irak ve Suriye üzerinden önemli petrol ve doğal boru hatları geçiyor. Üstelik bu ülkeler, Çin´den Yeni İpekyolu´nun olası halkaları' yorumunda bulundu.

Irak´ta diplomatik misyonların danışmanları ve çalışanları adı altında binlerce Amerikalı askerin faaliyet gösterdiğini kaydeden uzman, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Onların net sayısı gizli tutuluyor. Bu askerler, Irak´taki politik duruma gerçek etki gösterebilir'. 

'Teröristlerin tamamen yok olmaması Amerikalıların çıkarına' diyen eş-Şarifi, 'Bu, Amerikan askerlerine yabancı bir ülkede bulunmak için bir bahane veriyor' diye ekledi.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor