Amiral Yaycı: Bölgeyi Yunan talanından koruduk. Filistin´e teklifimiz budur.

Amiral Yaycı: Bölgeyi Yunan talanından koruduk. Filistin´e teklifimiz budur.

Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı El Cezire´ye Doğu Akdeniz ve Filistin ile mutabakat adlı yazısından derleme.

 

Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması olarak da bilinen Libya ile Türkiye arasındaki deniz sınırı belirleme anlaşması, bölge için yapılan planları geçersiz kıldı ve önemli bir etki yarattı. 

Bu anlaşma ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti´nin meşruiyetini güçlendirmenin yanı sıra meşru Libya hükümetinin egemenlik haklarına sahip olduğunu gösterdik ve Libyalı kardeşlere Kıbrıs adalarının dört katından az olmayan bir deniz alanı sağladık. Libya tüm bu gelişmelerden oldukça memnun.

Rumların diğer bölgeleri yağmaladığı gibi, Kıbrıs Rum Kesimi de bu deniz bölgesini yağmalamak istiyordu. Bu nedenle Yunanlılar, Kıbrıslı Rumlar ve Avrupalılar, Libya ile Türkiye arasındaki anlaşmayı “Türk kılıcı – Türk kalkanı” olarak adlandırdılar.

 

Filistin´e gelince, Filistin bir devlet olmasına rağmen bir devlet muamelesi görmediği için güçlü bir uluslararası kimliğe sahip olmak gerekiyor.

Öte yandan Filistin korkunç bir insanlık dramı yaşıyor ve Gazze Şeridi açık cezaevine çevrildi. Askeri olarak hedef alınmasanız bile kuşatma altında yaşamak zordur. İsrail, Şeriata deniz yoluyla erişimi engellemek için Gazze´nin kıyıları kapatma hakkını ihlal etmeye devam etti.

 

Filistin´in uluslararası kimliğini güçlendirecek, tüm toprakları üzerinde egemenlik sağlayacak, genişletecek adımlar atmamız gerekiyor. Denizin altında olan, vatanın bir parçası olan tozdur.

Türkiye, denizlerin sınırlandırılması tekniklerine ve uluslararası hukukta öngörülen deniz egemenliği sınırlarını belirleme tekniklerine göre Libya, Filistin, Mısır, İsrail, Lübnan ve Suriye´ye kıyıdaştır.

Filistin ile anlaşma

 

Türkiye-Libya sınır belirleme anlaşmasından sonra Libya´daki Ulusal Mutabakat Hükümeti´nin uluslararası arenadaki önemi ve etkisi nasıl arttıysa, Filistin ile de benzer bir anlaşmanın imzalanması uluslararası alanda önemini ve etkisini artıracaktır.

Filistin ile bu anlaşma yapılırsa Türkiye 10.000 kilometrekarelik bir deniz alanına sahip olacak ve Filistin de benzer bir alana sahip olacak.

 

Bununla Filistin topraklarının alanı ikiye katlanacak ve bu deniz bölgesinde balık tutabilecek, doğal gaz çıkarabilecek ve petrol arayabilecekler. Uzun vadeli düşünmek gerekli ve bu anlaşma çok değerli bir zenginlik olduğu için gelecek için bir anlaşma olacak ve Filistin´in gelecek nesillerine bırakacağı bir güvenlik baskı kartı görevi görecek.

Mısır dahil hiçbir ülke Filistin´e böyle bir anlaşma önermedi ama Türkiye´nin Filistin hakkının yanında hakkını elde etmesi için bunu sunması gerekiyor. Ayrıca Filistin´in böyle bir uluslararası anlaşmayı imzalamasında bir sakınca yoktur, çünkü Filistin uluslararası hukuka göre bir devlettir, çünkü herhangi bir devletin “devlet” statüsü kazanabilmesi için bazı şartlara ihtiyacı vardır. 1933´te imzalanan Montevideo Sözleşmesi´ne göre, devletin belirli bir coğrafi alanı ve kendine özgü özellikler (dil, din, inanç, gelenek, görenek ve duygular gibi) kazanmış bir insan topluluğu olmalıdır. Ayrıca yetkiye sahip olmalıdır (hükümet, hukuk, polis, eğitim, sağlık sistemi vb.).

 

Sonuç: Nasıl Türkiye Libya ile denizcilik anlaşması imzalamış, denizden köprü kurmuş ve Libya´ya komşu olmuşsa, Filistin, Mısır, Suriye ve Lübnan´ın da takip etmesi mümkündür. Çin´in inşa ettiği 'Tek Yol, Tek Yol' projesine benzer bir proje devam ediyor. Böylece Doğu Akdeniz bir dostluk denizi olur.

Kaynak: https://mubasher.aljazeera.net/opinions/2021/12/11/%D8%B1%D8%A6%D9%8A%D8%B3-%D8%A3%D8%B1%D9%83%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%AD%D8%B1%D9%8A%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D8%B1%D9%83%D9%8A%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D8%A7%D8%A8%D9%82 



Emir, demiri keser

Dr. Eray Güçlüer

RUMLAR TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMAK İÇİN BAHANE YARATMAĞA ÇALIŞIYORLAR

SINIR KAPILARI AÇILMASI KONUSU:

Dünya

Dünya romanının en isabetli örneklerinden biri 130 yaşında... "Sınırları kapatılmış ölü bir mekan; yel esmez, yaprak kımıldamaz..."

Mayis Alizade

10 Kasım ve Kafkasya jeopolitiğinin değişmeyen doğası

Dr. Eray Güçlüer

Türkiye

Emir, demiri keser

RUMLAR TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMAK İÇİN BAHANE YARATMAĞA ÇALIŞIYORLAR

Dünya romanının en isabetli örneklerinden biri 130 yaşında... "Sınırları kapatılmış ölü bir mekan; yel esmez, yaprak kımıldamaz..."

10 Kasım ve Kafkasya jeopolitiğinin değişmeyen doğası

Suriye jeopolitiğinin değişen doğası

Sisli iklim zirvesi

BRICS Zirvesi ve küresel güç dengeleri

Elçibey'in mirası ve Pezeşkiyan'ın seçimi: "Bunları senin namusun için söylüyorum gardaş..."

Prof. Dr. Cemil Hasanlı: Türk Birliği'nden dem vuranlar sadece ses bombası atmayı biliyorlar

MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN AVRASYA BİR VAKFIN'DA 2024 – 2025 DÖNEMİ KONFERANS AÇILINI YAPTI

TUSAŞ'ta sessiz devrim

İlham Aliyev Batı karşıtı cepheyi genişletiyor: Fransa'dan sonra ABD'ye salvolar

AVRASYA BİR VAKFI’NDA YENİ DÖNEM HEYECANI

UYAN TÜRK, UYAN MÜSLÜMAN!

İçinde ümidi ve ümitsizliği barındıran bir süreç: 5 Kasım

Viktor Şklovski: Siz bizim imparatorluğun 1917 yılında mı dağılacağını düşünüyorsunuz?

David Stepanyan: Ermenistan-Türkiye sınırı er ya da geç açılacak... Husumet sayfasının çoktan kapanması gerekirdi

Hiçbir sıkıntı bizi yarı yolda bırakamaz

Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu son yolculuğuna uğurlandı

Poligon komutanı hangi amaçla konuşturuldu?

Bakan Fidan'dan dikkat çeken açıklamalar: Esad ile görüşmeye hazırız

‘HİDROJENİN BABASI’ VEZİROĞLU VEFAT ETTİ

MİLLİ ENERJİ HAMLESİ-I

Elhan Mehdiyev: Azerbaycan, Rusya'nın pozisyonuna karşı çıkmayı düşünmüyor

Coni niye Kıbrıs’ta?

BU BİR PROJE, BİZ KOBAY MIYIZ

İşlenmeyen tarım arazileri kiraya veriliyor

"Azerbaycan'ın Neyzen Tevfik'i" şair Tevfik Hasanlı: Boyunu yere sokayım!

Kanlı 12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti

Kafeste "iklim zirvesi"

Yükleniyor