Ankara-Atina arasında sonbahar diplomasisi

Ankara-Atina arasında sonbahar diplomasisi

Son dönemde olumlu bir ivme yakalanan Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde eylül ayı yoğun bir diplomasi trafiğiyle geçecek.

Son dönemde olumlu bir ivme yakalanan Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde eylül ayı yoğun bir diplomasi trafiğiyle geçecek. Gelecek hafta dışişleri bakanlarıyla başlayacak temaslar, savunma bakanları ve liderler görüşmesiyle devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, son olarak temmuz ayında Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinde bir araya gelmişti.

Ankara ile Atina arasındaki normalleşme adımlarının ardından eylül ayında bir dizi kritik ziyaret ve buluşma yapılacak. Eylül’de önce dışişleri ve savunma bakanları, ardından iki ülke liderlerinin bir araya gelmesi planlanıyor. Üst üste yapılacak görüşme ve temasların yoğunlaşması Türk-Yunan ilişkilerinde “yeni bir dönemin başlangıcı” olarak nitelendiriliyor.

ÖNCE BAKANLAR GÖRÜŞECEK

Türkiye ve Yunanistan arasındaki diplomatik temaslar hız kazanırken, bu kapsamda Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Yerapetritis 5 Eylül’de Türkiye’yi ziyaret edecek. Yerapetritis Ankara’da, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelecek. Dışişleri Bakanlarının ardından ise bu ay içinde Türk ve Yunan savunma bakanlarının bir araya gelmesi bekleniyor. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşmek üzere Yunanistan’a gideceği öğrenildi. Güler ve Dendias son olarak temmuz ayında 2 kez telefonla görüşmüştü.

ERDOĞAN- MİÇOTAKİS ZİRVESİ

Bakanların temaslarından sonra ise 17-21 Eylül tarihlerinde ABD’nin New York kentinde düzenlenecek 78’inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in bir araya gelmesi planlanıyor. Erdoğan, 12 Temmuz’da Litvanya’daki NATO liderler zirvesinde Miçotakis ile 16 ay sonra ilk kez bir araya gelmişti.

İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

2019’dan bu yana oldukça gergin bir dönem geçiren Türk-Yunan ilişkileri, 6 Şubat depremlerinden sonra Yunanistan’ın kurtarma ekipleri ile Türkiye’ye yaptığı insani yardımların ardından yumuşama dönemine girmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından o dönem Dışişleri Bakanı olan Nikos Dendias’ın Hatay’ı ziyaret etmesi de iki ülke arasındaki buzların erimesine katkı sağlamıştı. Son dönemde Ankara-Atina hattında yoğunlaşan temaslar, Türk-Yunan ilişkilerinde “yeni bir dönemin başlangıcı” olarak nitelendiriliyor. Diyalog kanallarının açılması, iki ülke arasında daha önce tesis edilen ancak bir süredir yapılmayan, “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey” ve “Güven Artırıcı Önlemler” toplantıları ile istişari görüşmelerin başlaması yönündeki beklentileri de güçlendirdi.

ERDOĞAN’IN PROGRAMI SOÇİ İLE BAŞLIYOR

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu öncesinde de diplomasi trafiğini sürdürecek. Erdoğan’ın eylülün ilk haftasında (4 Eylül) Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan, Rusya ziyaretinin ardından ise 9-11 Eylül tarihleri arasında Hindistan’da düzenlenecek G-20 toplantısına katılacak. G-20 zirvesi kapsamında Erdoğan’ın mevkidaşlarıyla baş başa görüşmeler yapması da planlanıyor.

 



KINAMA BİLDİRİSİ

LEMAN İSİMLİ KAYNAĞI KARANLIK SÖZDE BİR DERGİNİN PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED'E YÖNELİK YAPTIĞI SAYGISIZLISIZLIĞI, İNANÇ VE DEĞERLERİMİZE YÖNELİK MAKSATLI SALDIRIYI ESEFLE KINIYORUZ.

Türkiye

Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Yükleniyor