• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Ankara ´dan Washington´a Çağrı

Ankara ´dan Washington´a Çağrı

Türkiye Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, salı günü yaptığı açıklamada, ABD´nin Suriye´deki stratejisini tenkit etti ve Suriye´nin Kürt milisine gönderme yaparak ABD´yi “küçük bir terör örgütüne güvenmeyi” bırakmaya ?

 

APF

Türkiye´nin nüfuzlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, salı günü yaptığı açıklamada, ABD´nin Suriye´deki stratejisini tenkit etti ve Suriye´nin Kürt milisine gönderme yaparak ABD´yi “küçük bir terör örgütüne güvenmeyi” bırakmaya çağırdı.

Ankara´da AFP´ye verdiği mülakatta Akdoğan 'Koskoca Amerika´nın küçük bir terör örgütüne güvenmesi ve ondan medet ummasının, Suriye stratejisinin tümünü bu örgütün üzerine inşa etmesinin doğru olduğuna inanmıyorum.” dedi.

Akdoğan, 'YPG ile PYD PKK´nın bir parçası. İsimde bir değişiklik tabiatta bir değişiklik anlamına gelmez. Bir elmaya armut diyebilirsiniz ancak o yine de elmadır.” şeklinde konuştu ve Washington´u “doğru aktörlerle” iş birliği yapmaya çağırdı.

Kısa süre önce, Rus Hava Kuvvetlerinin de desteği ile Şam güçlerinin saldırısından, nüfuzunu Halep civarına yaymak için istifade eden PYD hakkında Akdoğan, 'Rusya ve rejim (Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimi) el ele yürüyorlar.” ifadesini kullandı.

Akdoğan “Ateşkes Türkiye´yi alakadar etmiyor. Bize ateşkesin teröristleri kapsamadığı söylenmişti. Ancak bizim için PYD bir terör örgütü. Türkiye, ateş açma hususunda kendi kurallarına sahip ve kendisine yöneltilecek her tehdit karşısında kendisini savunacaktır.” açıklamasında bulundu.

Bununla beraber Akdoğan, Suriye´ye tek taraflı bir müdahalenin yapılmayacağını belirtti. Akdoğan “Türkiye tek taraflı bir operasyon başlatmayacak. Türkiye maceraya atılacak bir ülke değildir. Biz kavgacı bir ülke değiliz.” şeklinde konuştu.

2,7 milyon Suriyeli sığınmacıyı ağırlayan Türkiye uzun süredir Suriye´de uçuşa yasak bir bölge ile desteklenecek bir insani koridor oluşturulmasını talep ediyor. Müttefikleri şimdiye kadar bu fikre hep karşı çıktı.

Akdoğan “Türkiye sınırı ile Azez (Suriye şehri) arasındaki 8 ila 10 kilometrelik bir bölgenin, tıpkı bir güvenli bölge gibi, bir korumadan istifade edecek sivil sığınmacıların bulunacağı bir sivil yardım koridoruna dönüştürülmesi önemli.” şeklinde açıklamada bulundu.

Yalçın Akdoğan hâlihazırda Türkiye sınırının Suriye tarafında kurulan on kampta 150 bin Suriyelinin kaldığını açıkladı.

Akdoğan “Şayet çatışmalar ve bombardımanlar devam ederse yeni bir güvenlik riski ile karşı karşıya kalacağız. 150 binden 700 veya 800 bin kişiye çıkacak yeni bir sığınmacı akını ile karşı karşıya gelebiliriz. Bu sığınmacı akını yalnızca Türkiye´yi değil Avrupa´yı da vurur.” uyarısında bulundu.

Brüksel´de 7 Mart´ta bu konu ile ilgili yapılacak zirveden önce Akdoğan, Suriyeli sığınmacıların Türkiye´ye geri dönmesine karşı olduğunu belirtti.

Akdoğan 'Suriyeliler Türk vatandaşı değil. Tüm dünyadaki Suriyelileri toplayıp Türkiye´ye geri mi göndereceğiz? Avrupalıların imkânı varsa onları Suriye´ye göndersinler. Orada barışı tesis etsinler, Suriyelileri evlerine gönderebilmek için.” şeklinde konuştu.(Fransa,AFP-01 Mart 2016)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor