Tarih: 27.07.2016 10:31

Ankara-Tahran İlişkilerinin Derinliği

Facebook Twitter Linked-in

Mehr Haber Ajansı

Tahran´ın, Türkiye´de başarısız darbe girişimini kınaması konusunda hızlı tutum sergilediğini takdir ettiğini ifade eden Türkiye´nin İran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, iki ülke arasında ihtilafların azalmasının gerekliliğinden söz etti ama Türkiye´nin dış politikasında büyük bir değişimin beklenmediğini vurguladı.

Türkiye´nin Tahran Büyükelçiliği binasında yaptığı basın toplantısında konuşan ve başarısız darbe girişimini kınayan Tekin, Türk halkının darbecilere karşı direnişi ve birliğini takdir ettiğini belirtti.

Tekin sorulara cevap vermeden önce şunları söyledi: “Söz konusu başarısız darbe girişiminin meydana gelmesi, iki önemli noktayı ispatladı. Bunlardan biri, demokrasinin kök salmasının derinleşmesi ve Türk halkının demokratik ve devlet kurumlarına olan güvenidir. Diğeri de İran´ın, darbenin başladığı ilk saatlerde Türkiye´ye açıkça verdiği desteğe bakıldığında, Ankara-Tahran arasındaki ilişkilerin derinliğinin ifade edilmesidir.”

Ankara´nın, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun Amerika´ya yapacağı ziyaretinde, hükümete muhalif liderlerden olan Fethullah Gülen´in iade edilmesinin resmen istemesinin ne ölçüde ümitli olduğu sorusunu yanıtlayan Tekin şunları ifade etti: “Biz bundan önce de Gülen´in iade edilmesi talebine ilişkin dosyayı Amerika´ya gönderdik ama bu girişimin ardından yeni talep ile birlikte bilgi ve belgeyi hazırladık, gelecek birkaç gün içinde Washington´a iletilecek.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, Ankara´nın, söz konusu darbeden sonra İran ve Rusya ile ilişkilerin değiştirileceğine ilişkin ifadelerinin netleştirilmesi konusunda Tekin şunları kaydetti: “Türkiye ve İran Cumhurbaşkanları, ikili iş birliğin gerekliliğine vurgu yaptı.”

Büyükelçi konuşmasını şöyle sürdürdü: “İki ülkenin, bölgesel bazı konularda birbiriyle ihtilaf içerisinde olduğu doğrudur ama şu anki durumda, söz konusu ihtilafların en aza indirilmesi konusunda çaba göstermeliyiz. Ancak ifadelerden, Türkiye´nin dış politikasında büyük bir değişim düşündüğü izlenimi edinilmemeli. Eğer bir değişime gidiliyorsa bütün tarafların bir adım geriye atması gerekir. Irak ve Suriye gibi ülkelerin meseleleriyle ilgili olarak da söz konusu iki halkın bütün kesimlerinin menfaatleri göz önüne alınmalı.”(İran,Mehr Haber Ajansı-24.07.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —