Tarih: 11.08.2015 11:43

Ankara Tavrını Belirliyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Marc Semo, Ragıp Duran

Şuanda her şey laftan ibaret ancak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Malezya´da ABD´li mevkidaşı John Kerry ile yaptığı görüşmede, Türkiye´nin İslam Devletine karşı daha ileri seviyede bir mücadeleye başlayacağını ifade etti. 24 Temmuz´da “teröre karşı savaş” adı altında başlayan mücadelenin sadece Irak ve Suriye´deki PKK unsurlarını hedef aldığı gözleniyor.

Türkiye´nin İslam Devleti ile mücadelesi başlayacak mı?

Çavuşoğlu´nun açıklaması ABD başta olmak üzere müttefiklerinin kafalarının karışık olduğunun bir göstergesi. İncirlik hava üssünün Amerikan uçaklarına açılmasının ardından Türkiye´nin İslam Devletine karşı tavrı daha net olmaya başladı. İnsansız hava araçlarıyla bombardımana önceki gün başlandı. Ankara hava üslerini diğer koalisyon üyesi ülkelerin de kullanabileceğini belirtti. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel´in emekli edilip yerine General Hulusi Akar´ın getirilmesi de ayrı bir sinyal. Şu ana kadar Kara Kuvvetleri Komutanı olan Akar, ABD´ye yakınlığıyla bilinen bir generaldir. Bilkent Üniversitesinde güvenlik uzmanı öğretim görevlisi Metin Gürcan Reuters´e yaptığı açıklamada “Akar PKK, İslamcı terör ve sınır kaçakçılığı ile mücadelenin şahinlerindendir” yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son iki yıldır askerlerle yakınlaşıyor.

PKK ile mücadele Ankara´nın başlıca hedefi mi?

Türk yetkililer PKK ile mücadeleye en az İslam Devleti ile mücadeleye olduğu kadar önem verdiklerini hiçbir zaman saklamadılar. Türkiye´nin öncelikleri ABD´ninki gibi İslam Devleti üzerine yoğunlaşmış değil. Ankara´nın önceliği Beşar Esad rejiminin devrilmesi ve sınırında bir “terörist devletin” kurulmasını engellemektir. Öte yandan Ankara´nın, Irak´taki Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile ilişkileri de iyidir. PKK´yı terörist gruplar listesinde tutan Washington yönetimi, İslam Devleti ile etkili bir mücadele sürdüren Kürtlerin bombalanmasından endişeli. Washington yönetimi zaten son açıklamalarında Türkiye´yi, Kürtlere düzenlediği saldırılarda ölçülü olması konusunda uyardı.

Kürt yanlısı HDP yasaklanacak mı?

PKK´nın siyasi vitrini konumundaki Halkların Demokrasi Partisi (HDP) 7 Haziran seçimlerinde oyların yüzde 13´ünü alarak 80 milletvekili çıkarmayı başardı.

HDP lideri Selahattin Demirtaş sıkıştı kaldı. Demirtaş tabanını kaybetmemek için PKK´yı kınayamıyor. Aynı zamanda yeni seçmenlerini kaybetmemek için de örgütü destekleyemiyor. Partisinin PKK´nın emrinde olmadığını, kendi kararlarını alabildiğini ifade eden Demirtaş “Bizim önceliğimiz barıştır. Silahlar susmalıdır. Her gün birçok insan ölüyor. Bizim için insan hayatından daha önemli hiçbir şey yoktur” dedi.

Türkiye´de tekrar sandığa mı gidilecek?

AKP 7 Haziran seçimlerinin galibi olsa da çoğunluğu sağlayamadı. 23 Ağustos tarihine kadar hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı´nın Meclisi feshetme hakkı var. Anayasaya göre yeni seçimlere kadar kurulacak olan hükümette parlamentoya giren tüm partiler temsil edilmeli. AKP lideri erken seçimlere kadar birkaç aylığına bile olsa azınlık hükümeti kurulmasını istiyor.(Fransa, Liberation - 07 Ağustos 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —