• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Ankara Ve Bakün´nün Stratejik Önemi

Ankara Ve Bakün´nün Stratejik Önemi

Bölgesel iş birliklerin artık yeni yüzü üçlü iş birliği mekanizmalarıdır. Bu yüzden Türkiye uzun zamandır üçlü iş birliği mekanizmaları yürütüyor. Hiç kuşkusuz, bu mekanizmaların artırılması istenilmektedir.

TREND

Bölgesel iş birliklerin artık yeni yüzü üçlü iş birliği mekanizmalarıdır. Bu yüzden Türkiye uzun zamandır üçlü iş birliği mekanizmaları yürütüyor. Hiç kuşkusuz, bu mekanizmaların artırılması istenilmektedir. Üçlü iş birliği mekanizmaları ülkeler arasındaki diyalogları artırmakla birlikte bireysel potansiyelleri birleştirerek daha çok yarar sağlamaktadır.

Türkiye´nin üçlü mekanizmalarda en büyük ortaklarından biri de Azerbaycan. Türkiye´nin Azerbaycan ile yürüttüğü formatlar sadece Azerbaycan´ın güvenilir ve kardeş ülke olmasından kaynaklanmıyor. Azerbaycan aynı zamanda bölgenin en önemli ülkesi olarak, kendini enerji, ekonomi, ulaşım gibi birçok alanda kanıtlamaktadır. Bu nedenle Türkiye-Azerbaycan-İran, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan arasında yürütülen üçlü iş birliği mekanizmaları önemli ekonomik ve siyasi boyutlar içermektedir. Diğer ülkelerin yürüttüğü iş birliği mekanizmalarından farklı olarak Türkiye´nin Azerbaycan ile yürüttüğü mekanizmalardan elde tutulur sonuçlar alınıyor ve bu iş birliğinden sadece Ankara ve Bakü değil aslında bölge ülkeleri de kazanıyor.

Azerbaycan ile yürütülen bölgesel iş birlikleri ele alındığı zaman, Azerbaycan´ın bir diğer komşu ülke olan Rusya´nın da bu modele (üçlü iş birliği mekanizması) dâhil edilmesi gerekiyordu ki bu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın dikkatinden kaçmadı. Şöyle ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya temasları kapsamında Rus mevkidaşı Putin ile yaptığı ortak basın açıklamasında, Türkiye-Azerbaycan-Rusya üçlü mekanizmasının önemine vurgu yaptı. Her üç ülkenin birbirleri ile sıkı ikili iş birliğinin üçlü mekanizmaya da yansıması bölgenin en önemli mekanizmalarından birini ortaya çıkaracak.

Türkiye-Azerbaycan-Rusya üçlü mekanizması, Dağlık Karabağ sorununun çözümüne de önemli katkı sağlayacak zira Azerbaycan´ın toprak bütünlüğü çerçevesinde Dağlık Karabağ sorununun çözümü ile Güney Kafkasya´da kalıcı barışın ve istikrarın sağlanması mümkün olacaktır.(Azerbaycan,Trend-16.08.2016)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor