• BIST 100

    11068,8%3,07
  • DOLAR

    32,19% 0,05
  • EURO

    35,00% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2504,01% -0,24
  • Ç. ALTIN

    4003,37% -0,27

Ankara Gücendi

Ankara Gücendi

Alman Federal İstihbarat Servisi, Türkiye’de üst kademelerin katıldığı toplantılarda tartışılır oldu. Erdoğan’ın Enerji Bakanı Taner Yıldız ise “paralel devletin” tehlikelerine bir kez daha dikkati çekerek, BND’nin dinleme faaliyetl

Rainer Hermann

Alman Federal İstihbarat Servisi, Türkiye’de üst kademelerin katıldığı toplantılarda tartışılır oldu. Servis, bir anda sürgündeki vaiz Fethullah Gülen ile birlikte anıldı. İki Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Ahmet Davutoğlu’nun telefonda konuştuğu vakitlerde, Türk polisi -sözde Gülen’in talimatıyla- yasa dışı olarak hükûmet bürokratlarını dinledikleri suçlamasıyla 20 Emniyet mensubunu gözaltına aldı. BND’nin Türkiye’de dinledikleri gizli kaldı fakat sözde Gülen destekçilerinin dinledikleri çoktan İnternet’e sızdırıldı bile.

Erdoğan’ın Enerji Bakanı Taner Yıldız ise Gülen’in adına kurulan ve onun Bakanlığına kadar sızan “paralel devletin” tehlikelerine bir kez daha dikkati çekti. Bir sonraki cümlesinde ise BND’nin dinleme faaliyetlerini “kabul” edilemez olarak niteledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin daha ihtiyatlıydı ve olayın “ciddiye alınması” gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı ise “vahim bir durumdan” söz etti. Anadolu Ajansı, Bakan Davutoğlu’nun iki istihbarat şefinin yakın zamanda iddiaları ele almak üzere bir araya geleceklerine dair açıklamasına yer verdi.

Bu arada basın camiasında bir savaş başladı. Hükûmete yakın “Takvim” gazetesi, muhalefet lideri ve Cumhuriyet Halk Partisi CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir Almanya ziyaretinde BND’nin Türk siyasetçileri ve bürokratları dinlediğinden başından beri haberdar olduğunu ancak dönüşte konu hakkında hükûmeti bilgilendirmediğini yazdı. Gazete, bu ihmal sonucunda BND’nin 100 bini aşkın Türk’ü dinlediğini öne sürdü. BND’nin dinleme faaliyetlerini nereden yürüttüğü sorusuna ise “Sabah” gazetesi cevap verdi: Gazete, Alman Büyükelçiliğinin tarihî yazlık konutunda bir dinleme istasyonunun bulunduğu bilgisini verdi. Haber, Alman diplomatların huzurunu kaçırabilir çünkü Türkiye’de Osmanlıların Alman Kaiser II. Wilhelm’e armağan ettiği arsanın geri alınmasını isteyen yeterli sayıda milliyetçi hep olmuştur.

Doğan grubu ile onun amiral gemisi “Hürriyet” de yoğun eleştirilerden nasibini aldı. Sabah gazetesi, böyle bir millî onur meselesinde Hürriyet’in bu denli tepkisiz kalmasının nedenini sordu, makul bir cevabı da kendi verdi: Springer Verlag Yayınevinin Doğan grubuna, Doğan grubunun ise Springer’in “Bild” gazetesine ortak olması.

Saygın köşe yazarı Murat Yetkin ise İngilizce yayımlanan “Daily News” gazetesindeki köşesinde konuya daha temkinli yaklaştı. Çalıştığı gazetenin Doğan grubuna ait olması nedeniyle Erdoğan’ın dostlarının kuşkuyla baktıkları Yetkin, Türkiye gibi kritik bir bölgede yer alan bir ülkede casusluk faaliyeti yürütmekle ilgilenenin sadece Almanya olmadığını düşündüğünü yazdı. Yetkin, belki de eski Alman Başbakan Helmut Schmidt’in bir sözünü hatırlayarak BND’nin bilgi toplamak için Türk gazetelerini okumakla yetinip yetinmeyeceği sorusunu sordu. (Almanya, Frankfurter Allgemeine Zeitung - 20 Ağustos 2014)



22.6° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor