• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Ankara-Bağdat Gerginliğini Düşürme Girişimi

Ankara-Bağdat Gerginliğini Düşürme Girişimi

Ankara, Irak hükümetinin Türkiye`den gelen özel uçaklara hava sahasını kapattığı haberleri üzerine çıkan gerginliği azaltmak için harekete geçti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Iraklı meslekdaşı Hoşyar Zebari ile telefon görüşmesi yaparken Enerji Bakanı Taner Yıldız Bağdat`a giderek Irak`ın eneji işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyir Şehristani ile biraraya geldi.

Davutoğlu-Zebari grüşmesinde Yıldız`ın Iraklı muhataplarıyla Bağdat hükümetinin sert tepkisine yol açan enerji sözleşmeleri konusunu tüm boyutlarrıyla ele alması üzerinde görüşbildiğine varıldı.

Bakan Yıldız`ın Başbakan Nuri el-Maliki ve Petrol Bakanı Kerim Louabi ile de biraraya gelebileceği bildiriliyor.Yıldız daha sonra Bağdat`tan Erbil`e geçecek.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın görüşmesinde, Ankara ile Erbil arasında yeni açılacak petrol boru hattıyla ilgili ön anlaşmalara imza atılmasına tepki olarak merkezi hükümetin Erbil Havalimanı`nı uluslararası uçuşlara kapattığı iddia edilmişti.Türkiye ise, IKBY ile anlaşma imzalanmadığını sadece mutabakata varıldığını açıklamıştı.

Başbakan Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Perşembe günü IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile üç saatlik bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmede, Ankara ile Erbil arasında Aralık ayında inşaatı tamamlanacak yeni petrol boru hattı aracılığıyla Türkiye üzerinden 350 bin varil petrol sevkiyatına başlanmasına ilişkin mutabakat metinlerine imza atılmıştı.

Ancak Bakan Taner Yıldız, görüşme sonrasındaki açıklamada, 'Anlaşma imzalanmadı' diyerek, Irak Başbakanı Nuri El Maliki`nin Ocak ayında Ankara`yı ziyareti sırasında anlaşmaya imza atılacağını ifade etmişti.

Hafta içindeki bu gelişmelere karşın Irak hükümeti, Ankara ile Erbil arasında nihai metin olmadığı iddia edilse de ön anlaşma veya mutabakat metnine imza atılmış olmasına sert tepki gösterdi. Yabancı haber ajanslarında Bağdat hükümetinin Kuzey Irak hava sahasını Türkiye`den gelecek özel uçaklara kapattığı yolunda haberler çıktı.



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor