Tarih: 07.01.2014 12:38

Ankara`dan Washington`a Yeni Büyükelçi

Facebook Twitter Linked-in

Washington`da üç yıl görev yapan Büyükelçi Namık Tan...


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki günlerde kesinleşecek kararname ile atamaları yapılacak 12 büyükelçiye yeni görevlerini bizzat telefonla bildirdi. Taslak kararnameye göre, Türkiye`nin Washington Büyükelçiliği`ndeki isim de değişiyor.

Şubat 2010`da Washington`da görev yapmaya başlayan Namık Tan`ın yerine Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç`ın atanmasına karar verildi. Ancak bu atama Namık Tan`ın 3 yıllık görev süresinin ardından merkeze çekilecek olması nedeniyle dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı teamülleri uyarınca Washington Büyükelçiliği görevinin ardından büyükelçilerin genellikle Müsteşar veya Müsteşar Yardımcılığı görevine getirilmesi gerekirken; Namık Tan için halen bu kadrolar dolu bulunuyor. Bu durumda Tan`ın merkezde nasıl görevlendirileceği de merak konusu oldu.

Türkiye`nin yeni Washington Büyükelçisi olacak Serdar Kılıç, Tokyo`daki büyükelçilik görevine Nisan 2012`de başlamıştı. Dolayısıyla Kılıç, Japonya nezninde elçilik görevinde henüz ikinci yılını tamamlamadan ABD`de Türkiye`yi temsil etmeye hazırlanıyor.

1958 Samsun doğumlu olan Kılıç, en son Nisan 2010 - Nisan 2012 döneminde AKP Hükümeti ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri olarak yakın çalışma içinde bulunmuştu. MGK`daki sivil sekreterlik döneminde Dışişleri Bakanlığı`ndan bu göreve kaydırılan Kılıç`ın, hem MGK`daki görevi sırasında hem de öncesinde 2008-2010 yıllarında Beyrut Büyükelçisi olarak Bakan Davutoğlu ile Başbakan Erdoğan`ın beğenisini kazandığı bildiriliyor.

Beyrut`taki görevi sırasında Kılıç`ın, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile görüşme trafiğini ateş altında sürdürdüğü ve bunun Erdoğan tarafından 'Silah sesleri altında görüşmeler yürüttü' diye övüldüğü anımsatıldı.

Washington`daki görevinden merkeze çağırılacak Namık Tan ise, 3 yıldır yürüttüğü büyükelçilik görevinde hükümet tarafından başarılı görülüyordu. Ancak Türkiye ile ABD arasındaki son dönemde karşılıklı gerilimli açıklamalar yapılırken Tan`ın da Washington nezninde sıkıntılı günler yaşadığı kaydedildi.

4009 sayılı yasa uyarınca Türkiye, yurtdışında görevlendirdiği büyükelçileri istisnai durumlar dışında yabancı başkentlerde altı yıl tutabiliyor . Ancak Tan`ın selefi Nabi Şensoy da Washington Büyükelçiliği koltuğunda 4 yıl kalabilmişti.

Kararname taslağına göre, bir diğer kritik atama ise Londra`ya. Şu anda Ahmet Ünal Çeviköz`ün yürüttüğü Türkiye`nin Londra Büyükelçiliği görevine Milli İstihbarat Teşkilatı`nda Müsteşar Yardımcılığı görevindeki Abdurrahman Bilgiç atanıyor. Davutoğlu`nun, Bilgiç`e 'Kurumunuza tekrar hoşgeldiniz' diyerek görevini tebliğ ettiği kaydedildi.

Japonya`ya Kılıç`ın yerine ise Ahmet Bülent Meriç getirilecek. Meriç`in eşi Aylin Meriç, Japon asıllı. Davutoğlu`nun, Aylin Meriç`e telefonla görüşürken, 'Memleketinizi özlediğinizi düşünüyorum. Sizi memleketinize gönderiyoruz' dediği bildiriliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —