Tarih: 14.11.2013 16:08

Ankara`nın Stratejik Yatırımı

Facebook Twitter Linked-in

Kostas Venizelos

Kıbrıs üzerinden yapılan Türkiye’nin bölgedeki çok geniş planlamaları ve Ankara’daki iktidar elitinin büyük idealizmi, yüzyılın su projesine, yani Türkiye’den işgal bölgelerine su taşınması projesine dâhil ediliyor.

Bu projenin uygulanması ve hayata geçirilmesi hâlinde, Türkiye’nin stratejik avantajlar elde edeceği açık. Ankara, iddialı bir proje aracılığıyla, deniz altı boru hatlarıyla işgal altındaki Kıbrıs’a su taşıma girişiminde bulunuyor. İlk aşama, 7 Mart 2014 tarihinde tamamlanacak.

Bu konu, Türk tarafından ortaya konulmamasına karşın, su ve doğalgaz arasında bir al verin yapılması olasılığına ilişkin resmî bir açıklama da vardı. Ankara’nın çıkarlarına yararlı olarak görüldüğü an, Türk planları içinde olmaya devam edecek bir plan.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Su Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un çalışmasında, bu konu Kıbrıs sorunuyla ilişkilendiriliyor ve “Müzakere masasında yer alacağının söylendiği su, Kıbrıs sorununun çözümünde katalizör bir rol oynayabilir.” ifadelerine yer veriliyor.

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu suyun Kıbrıslı Rumların ihtiyaçlarını da karşılayabileceğini ifade ettiği belirtiliyor. (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi`nde yayınlanan Fileleftheros gazetesi, 11 Kasım 2013)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —